24 listopada, podczas Festiwalu Tortów i Deserów, odbył się finał ogólnopolskich zawodów Best Barista Challenge 2024. Była to II edycja konkursu, w którym najlepsi bariści z całej Polski rywalizowali o tytuł Best Barista 2024.
Zwycięzca II edycji Best Barista Challenge
Po emocjonujących zmaganiach, w których liczyła się zarówno technika, jak i kreatywność, zwycięzcą zawodów został Illia Zoria, reprezentujący Lublin.
– Przyjechałem tu z nastawieniem, by po prostu dobrze się bawić. Okazuje się, że takie podejście pozwala pokazać swoje umiejętności bez napięcia, co jak widać przynosi efekty – mówił chwilę po ogłoszeniu wyników zdobywca pierwszego miejsca.
Podium zawodów BEST Barista Challenge 2024:
- Illia Zoria
- Maciej Woźniakowski (Katowice)
- Pavlo Havrylov (Wrocław)
Eliminacje i finał
Droga do finału była pełna emocji – od czerwca do listopada 2024 r. zespół organizatorów przemierzył sześć miast: Warszawę, Kraków, Lublin, Toruń, Wrocław i Katowice, by wyłonić najlepszych baristów w regionalnych eliminacjach. Do ścisłego finału awansowali:
- Aleksander Smęt (Warszawa),
- Piotr Gajewski (Kraków),
- Illia Zoria (Lublin),
- Timur Rusnak (Toruń),
- Pavlo Havrylov (Wrocław),
- Maciej Woźniakowski (Katowice).
W finale zawodnicy rywalizowali w trzech konkurencjach:
- Free Order – przygotowanie dwóch napojów na bazie espresso oraz zapewnionych przez partnerów wydarzenia.
- Latte Art – stworzenie dwóch identycznych wzorów na napoju na bazie napoju roślinnego.
- Zero Excuses – Espresso Battle – przygotowanie dwóch filiżanek espresso przy użyciu technologii Digital Flow Rate od Dalla Corte.
Profesjonalne jury i wysokie standardy
Nad przebiegiem konkursu czuwało jury złożone z uznanych ekspertów:
- Michał Błasiak – ambasador Monin w Polsce, wicemistrz Polski Baristów Latte Art,
- Mateusz Dąbek – zwycięzca I edycji Best Barista Challenge,
- Marcin Zakszewski – wicemistrz Polski CIGS.
Zawody rozgrywane były według standardów World Barista Championship (WBA), co czyni je doskonałym wstępem dla uczestników do rywalizacji na najwyższym poziomie.
– Organizatorom udało się stworzyć przyjazną przestrzeń dla baristów, pozwalającą im na zdobycie nowych doświadczeń, szlifowanie umiejętności, oswojenia z tremą i presją czasu, towarzyszącą takim zawodom. Daje to świetne podwaliny i przygotowanie do udziału w profesjonalnych zawodach, organizowanych przez SCA Polska: Coffee in Good Spirits, Mistrzostwa Polski Baristów oraz Mistrzostwa Polski Latte Art – mówi Katarzyna Zyzało-Moczydłowska, National Coordinator, SCA Polska.
Nowoczesne technologie i pasja
Finał zawodów obfitował w innowacyjne rozwiązania. Uczestnicy korzystali m.in. z ekspresu Dalla Corte Zero z technologią Digital Flow Rate, młynków COMPAK oraz urządzenia Latte Art Factory, które zapewniło idealną teksturę napojów roślinnych.
– Best Barista Challenge to zawody, w których liczy się wiedza, doświadczenie i umiejętności. Dzięki najnowocześniejszemu sprzętowi zawodnicy bez przeszkód mogli w pełni zaprezentować swoje możliwości i skupić się na zadaniach – podkreślał Aleksander Krzych, Brand Ambasador Dalla Corte i Compak.