Za nami XV Festiwal Śląskie Smaki! W tym roku wydarzenie odbyło się na zamkowym dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. W konkursie kulinarnym wzięło udział osiemnaście drużyn. Remigiusz Rączka – przewodniczący konkursowego Jury podkreślał, że rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów.
Zatem – poznajcie tegorocznych finalistów! Złote, Srebrne oraz Brązowe Zopaski zdobyli:
Kategoria POTRAWA REGIONALNA:
- KGW Tworków – Kołocz śląski z serem
- Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Żebroczka ze szpyrkami i placki pieczone na blasze ze szpyrkami
- Restauracja Riva – Prażonki jurajskie
Kategoria PRODUKT LOKALNY:
- Las Huberta – Wędliny z dzika
- Zagroda na pograniczu – Sery kozie
- Miód Bee Made – Krzysztof Widuch – Miód rzepakowy
Kategoria POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ:
- Słodka Manufaktura Leona – Czekolady
- KGW Zabełków – Mix ciasteczek kruchuch
- Fundacja Stare Opactwo w Rudach – Dziki żur
Dodatkowe 3 nagrody (vouchery) w każdej z kategorii wręczył: MUNU – system gastronomiczny POS.
Nagrodą była aplikacja sprzedażowa POS wraz ze zintegrowanym, własnym sklepem internetowym do zamówień online – bezpłatnie na 1 rok.
- Kategoria POTRAWA REGIONALNA – Restauracja Riva – Prażonki jurajskie
- Kategoria PRODUKT LOKALNY – Jurajski Koziołek – Kociołek Jurajski Koziołek
- Kategoria POTRAWA/PRODUKT INSPIROWANY TRADYCJĄ – Fundacja Stare Opactwo w Rudach – Dziki żur
Zapraszamy na www.slaskiesmaki.pl