Oliwki są jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, wpisanej na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.Te niepozorne kuleczki są bogate w witaminy z grupy B, C i E, prowitaminę A oraz związki mineralne –m.in. wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Kryją w sobie cenne polifenole i dobroczynne tłuszcze – związki, które mają działanie przeciwrodnikowe i przeciwstarzeniowe. Dzienne zalecane spożycie oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów, czyli około 7 sztuk, a to tylko około 37 kcal.
Hiszpańskie oliwki to również bogactwo zmysłowych doznań. Występują w tak wielu odmianach, smakach i kolorach, że idealnie dopasują się do każdego, nawet najbardziej wyszukanego dania. Sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, dań gorących, drinków czy nawet deserów. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zielonego, poprzez odcień różu i fioletu, po czerń. Spotkać je można w różnych formach: z pestką, drylowane, siekane czy nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, czy serem.
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl