13 września br. w Zamku w Baranowie Sandomierskim odbyło się Pożegnanie Lata 2009 połączone z Ogólnopolskim Festiwalem Jabłka. Impreza w formie wielkiego pikniku rodzinnego organizowana jest już od czterech lat przez Zespół Zamkowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskim oraz Fundację Klubu Szefów Kuchni. W ramach wydarzenia odbył się konkurs kulinarny „Pojedynek o Złote Jabłko” zorganizowany pod hasłem „Zastosowanie Jabłka w Polskiej Kuchni”. Zadaniem kucharzy reprezentujących polskie restauracje było przygotowanie dania głównego z użyciem jabłek. Potrawy oceniały dwie ekipy sędziów. W skład jury degustacyjnego weszli Waldemar Hołówka, przewodniczący, Adam Michalski, Wiesław Zuzek, Stefan Birek i Ryszard Dudziak. Na członków jury technicznego powołano Łukasza Konika, Giancarlo Russo i Carlos’a Gonzalez’a Tejer’ę. Honorowo w jury zasiadł przewodniczący Rady Programowej Gastronomia Polska Wiesław Wróblewski, który oceniał Najlepszą Aranżację Konkursowego Dania. W zawodach wystartowało 10 kucharzy. Pierwsze miejsce wywalczył Robert Bytomski z Restauracji „Adria” w Pałacu Ballestrema, który zaproponował Jesienną fantazję z polędwiczki wieprzowej. Za nim uplasował się Marek Lechowicz z restauracji Grand Hotel w Rzeszowie, a na trzecim miejscu – Przemysław Gryz z restauracji w Hotelu Westin w Warszawie. Natomiast nagroda za Najlepszą Aranżację Dania Konkursowego powędrowała w ręce Moniki Suwały z Zamku w Dubiecku. Tegorocznemu Pożegnanie Lata towarzyszyła prezentacja sadowników jabłek, jak również degustacja dania regionalnego z wielkiej zamkowej patelni – Baranowski Smakołyk Jaglany, tj. kasza jaglana uprażona na mleku i maśle z dodatkiem jabłek i bakalii. Kwota zebrana podczas degustacji dania regionalnego oraz ze sprzedaży jabłek została przekazana na rzecz Koła Pomocy osobom niepełnosprawnym ruchowo przy Towarzystwie Przyjaciół Dzieci w Tarnobrzegu.