Jednym z przykładów jest nowe urządzenie konwekcyjno-parowe iCombi Pro firmy Rational, który dzięki swojej inteligencji kulinarnej wspomaga kucharzy, zwalnia ich z rutynowych czynności i zapewnia pożądane rezultaty za naciśnięciem jednego przycisku.
„Produkcja żywności nigdy nie była prostsza” – wyjaśnia Daniel Sielicki, Regional Corporate Chef w firmie Rational. „Dzieje się tak, ponieważ inteligentne systemy gotowania myślą z wyprzedzeniem i dostosowują się do zmian warunków przygotowywania potraw.” Na przykład w nowym urządzeniu konwekcyjno-parowym iCombi Pro firmy Rational kucharz musi tylko określić pożądany rezultat gotowania na wyświetlaczu na początku procesu pieczenia, taki jak stopień przyrumienienia od jasnego do ciemnego lub stopień wysmażenia od krwistego do dobrze wypieczonego. Resztą zajmuje się inteligencja kulinarna iCookingSuite. Do ryb i mięsa oraz warzyw i dodatków. Ta prostota jest możliwa dzięki inteligentnym czujnikom w komorze, które wykrywają rozmiar, ilość i stan żywności. W zależności od postępu gotowania parametry gotowania, takie jak temperatura, klimat w komorze, prędkość powietrza i czas gotowania, są regularnie dostosowywane do pożądanego rezultatu.
Klucz do inteligencji kulinarnej jest ukryty w reakcji Maillarda. Opisuje chemiczną reakcję brązowienia, która wpływa na smak, konsystencję i zapach żywności. Zwykle występuje podczas pieczenia, wypiekania lub grillowania. W przypadku iCombi Pro firma Rational przekształciła tę formułę w inteligentny algorytm. Dzięki temu iCookingSuite ma wszystko pod tak inteligentną kontrolą, aby niezawodnie osiągnąć pożądany rezultat. Bez marnowania czasu, energii i surowców. Bez konieczności kontroli i monitorowania przez personel. Jak mówi Daniel Sielicki: „Dzięki iCookingSuite kucharz może delegować rutynowe zadania do swojego urządzenia i nadal mieć wszystko pod kontrolą”. Ma więcej czasu na swoją kreatywność, co ułatwia wprowadzanie na stół różnorodności w niezawodnej jakości.
źródło: materiał prasowy Rational
oprac. red.