W styczniu 2011 rozpoczęła działalność Fundacja Śniadanie Obiad Kolacja. Głównym celem fundacji jest podnoszenie świadomości społecznej w zakresie zdrowego trybu życia oraz promowanie dobrych nawyków żywieniowych.
Projekty realizowane i wspierane przez fundację będą podnosić kwalifikacje nauczycieli w zakresie edukacji zdrowotnej uczniów oraz kucharzy i osób pracujących w gastronomii w temacie zdrowej żywności. Istotnym elementem wszystkich działań fundacji będzie dotarcie do ludzi młodych i przygotowanie ich do roli świadomych konsumentów. Fundacja Śniadanie Obiad Kolacja zamierza wspierać i angażować się w inicjatywy popularyzujące
zasady racjonalnego odżywiania skierowane do młodych Polaków.
“Dopiero się rozkręcamy, ale już szykujemy kolejną edycję Śniadania na Trawie, tym razem w kilku miastach. Planujemy też cykl szkoleń dla kucharzy szkolnych, na których pokażemy jak przygotowywać atrakcyjne dla dzieci, niedrogie, a przede wszystkim zdrowe posiłki.” – mówi Krzysztof Bulski, dyrektor programowy Fundacji Śniadanie Obiad Kolacja.
W skład Rady Programowej fundacji wchodzą Agata Lewandowska, dietetyk-psycholog, oraz Artur Wolski, szef inicjatywy Entropia Słowa. Fundator – Ferma OLDAR, producent Jaj z Sokołowa – decyzję o powołaniu fundacji podjął
widząc zainteresowanie, jakim cieszyła się akcja społeczna Śniadanie na Trawie. “Kiedy w październiku zeszłego roku prawie 1000 osób przyszło na nasz “trawnik” przy metrze Świętokrzyska, żeby dowiedzieć się jak dbać o siebie i zdrowo się odżywiać, pomyślałam że potrzeba więcej takich działań, że potrzeba do tego specjalnej instytucji” – mówi Aleksandra Dębska, prezes Fermy OLDAR. Partnerami merytorycznymi fundacji są Centrum Psychodietetyki RÓWNOWAGA oraz inicjatywa społeczna Entropia Słowa.