12 lutego br. Robert Sowa uczestniczył w pokazie przyrządzania i degustacji dań z ostryg zorganizowanym przez Ambasadę Japonii.
Kuchnia japońska od lat kojarzona jest głównie z sushi, które podbiło serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Tymczasem oferuje ona niezwykłe bogactwo smaków i regionalnych potraw, opartych na świeżych i zdrowych składnikach. Dzięki swojemu wyspiarskiemu położeniu Japonia może poszczycić się ogromną liczbą dań z ryb i owoców morza.
Podczas pokazu japońscy specjaliści z prefektury Miyagi, znanej z wysoko cenionej hodowli ostryg, zaprezentowali kilka potraw z regionu, jak również opowiedzieli o tradycjach kulinarnych i walorach regionu. Hodowla ostryg i alg prowadzona jest na wyspach Urato usytuowanych u wejścia do malowniczej zatoki Matsushima, uważanej za jeden z najpiękniejszych widoków Japonii, opiewanej od wieków w poezji japońskiej.