17 grudnia 2013 r. w Pomorskiej Akademii Kulinarnej działającej przy Stowarzyszeniu Kucharzy Polskich odbył się międzyszkolny konkurs gastronomiczny pt. „Potrawy tradycyjne w nowoczesnej odsłonie”. Uczniowie rywalizowali o Puchar Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego oraz tytuł Młodego Mistrza Kuchni Tradycyjnej.
Celem konkursu było przede wszystkim poszerzanie znajomości kuchni regionalnej i produktów tradycyjnych oraz metod ich produkcji i związków produktów z regionem. Dodatkową misją była integracja młodzieży i grona pedagogicznego szkół o profilu gastronomicznym, a także nabywanie nowych umiejętności kucharskich.
W konkursie startowało 11 uczestników, którzy przygotowywali Koperkową polewkę kaszubską. Czas na wykonanie pracy konkursowej wynosił 60 min.
Decyzją Jury, w skład w którego wchodzili: Krzysztof Szulborski, Andrzej Ławniczak oraz Krzysztof Wierzba, każdy uczestnik otrzymał nagrodę, adekwatną do zaprezentowanych umiejętności kulinarnych.
Na podium stanęli:
I miejsce – Monika Pestka (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie)
II miejsce – Joanna Parchoniuk (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)
III miejsce – Dawid Bobiński (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku)
Wyróżnienie za innowacyjność podania otrzymali:
Magdalena Majchrzak (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)
Patryk Zagórski (Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie)
Marta Borlik (Technikum nr 2 w Chojnicach)
Nagrodę za kreatywność otrzymali:
Dariusz Wierzchowski (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku)
Kamila Pranczka (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)
Nagrodę za wykorzystanie nowoczesnych technik otrzymali:
Julia Gumińska (Zespół Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących w Swarożynie)
Agnieszka Jacewicz (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku)
Maciej Pawłowski (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie)