Poradnik Restauratora patronuje targom Polagra-Food

Newsy

Poradnik Restauratora patronuje targom Polagra-Food

12 września 2011

Dzisiaj rozpoczeły się Targi Gastro-Trendy w Poznaniu, które są centrum kulinarnych wydarzeń oraz miejscem identyfikowanym w branży z prezentacją gastronomicznych trendów i rynkowych nowości. Poradnik Restauratora roztoczył patronat nad targami, a także bezpośrednio nad kilkoma istotnymi wydarzeniami, na które serdecznie zapraszamy. Wśród nich finał Kulinarnego Pucharu Polski, Olimpiada Kawy i nowatorski projekt Gastronomia na Obcasach Teatr Szkoła Kulinarna.
W tym roku warto również zobaczyć:
• KULINARNY PUCHAR POLSKI – najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w naszym kraju. Podczas dwóch dni targów kilkunastu polskich kucharzy (zwycięzców renomowanych konkursów kulinarnych) walczyć będzie o tytuł najlepszego polskiego kucharza. Półfinał 13 września, finał 14 września, pawilon 6A;
• GASTRONOMIA NA OBCASACH – TEATR SZKOŁA KULINARNA – innowacyjne, na polskim rynku, wydarzenie kulinarne, które ma promować zawód kucharza wśród kobiet. Na specjalnej przestrzeni odbywać się będą liczne szkolenia, warsztaty kulinarne oraz prelekcje. 12-15 września, pawilon 6A;
• OLIMPIADA KAWY, czyli Mistrzostwa Polski Sieci Kawowych – przez cztery dni znakomici polscy bariści będą parzyć, mielić, próbować i smakować kawę. A wszystko po to, aby przekonać sędziów, że to właśnie ich siec kawowa jest najlepsza spośród tych, działających na polskim rynku. 12 i 13 września, pawilon 6A;
• MISTRZOSTWA POLSKI W dyscyplinie „CUP TASTERS” – najlepsi testerzy kawy rywalizować będą o tytuł Mistrza Polski. Zawody polegają na najtrafniejszym rozpoznawaniu gatunków kawy na podstawie jej smaku i zapachu. Podczas targów wyłoniony zostanie reprezentant Polski, który reprezentować będzie nasz kraj na SCAE Mistrzostwach Świata w 2012 roku. 14 września, pawilon 6A;
• AKADEMIA KAWY – prezentacje palenia, mielenia i parzenia kawy, warsztaty Szkoły Barista. 12-15 września, pawilon 6A;
• WARSZATY KAWOWE – wydarzenie dedykowane przede wszystkim baristom oraz piekarzom i cukiernikom, którzy prowadzą cukiernie i piekarnie z możliwością konsumpcji na miejscu. W ramach warsztatów najlepsi polscy bariści szkolić będę chętnych z zakresu obsługi profesjonalnych kawomatów, przekazując przy tym wiedzę na temat zasad przygotowywania kawy. 12-15 września, pawilon 6A;
• WARSZTATY KANAPKOWE MIĘDZY BUŁKAMI – głównym ich założeniem jest pokazanie jak w prosty sposób można rozszerzyć ofertę handlowo-usługową firmy poprzez założenie baru kanapkowego. Oferta skierowana jest przede wszystkim do przedstawicieli piekarni, firm cateringowych i obiektów gastronomicznych obsługujących zakłady pracy, szkoły i obiekty sportowe. 12-15 września, pawilon 6A;
• WARSZTATY JAK ZDOBYĆ KLIENTÓW I NIE ZBANKRUTOWAĆ – czyli rozważny marketing w czasach kryzysu. To hasło przewodnie szkolenia dla menedżerów restauracji oraz osób zarządzających lokalami gastronomicznymi, którzy chcą dowiedzieć się, jak przygotować kampanię reklamową nowo-otwieranej lub działającej już restauracji. 13 września, pawilon 10;
• XVII FORUM RZEMIEŚLNIKÓW PIEKARSTWA I CUKIERNICTWA – to pokazy wypieku chleba dla diabetyków, galanterii piekarskiej oraz chlebów weselnych. Przed targową publicznością wystąpi również polska piekarska drużyna narodowa, która reprezentować będzie nasz kraj na Mistrzostwach Świata w Paryżu. Najlepsi cukiernicy zaplanowali pokazy wyrobów z karmelu i marcepana oraz sposobów zdobnictwa tortów weselnych. 12-15 września, pawilon 6a;