21 maja br. na dolnym dziedzińcu odrestaurowanego XII wiecznego zamku w Śląskiej Ostrawie już po raz szósty odbył się międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Slezský bigos na Hradě” – Śląski Kociołek Bigosu. Pomysłodawcą i głównym organizatorem konkursu jest Karel Drapal z Association of Chefs and Confectioners of Czech Republic. W tegorocznych zmaganiach konkursowych udział wzięły ekipy kucharzy profesjonalnych z Czech i z Polski. Dania konkursowe oceniało międzynarodowe jury pod przewodnictwem Jindřicha Žydka. A także profesjonalne jury degustacyjne: Piotr Szczygielski, Jan Rejman i David Ried. Po trzygodzinnych zmaganiach ekip kucharskich, jury przyznało pierwsze miejsce ekipie Beskidzki Klub Kulinarny (Jolanta Wróblewska, Jacek Dudka, Barbara Dudka) za bigos „Po Beskidzku”. Tym samym obronili oni zeszłoroczny tytuł i po raz drugi z rzędu Puchar Przechodni Konkursu trafił do Skoczowa. Drugie miejsce przypadło Restauracji „Kika” – Czechy, a trzecie Gourmet Team – Czechy.