1 lutego br. (sobota) redakcja „Poradnika Restauratora” na zaproszenie udała się do Stronia Śląskiego na ponowne otwarcie piekarnio-ciastkarni „Pączek” Piotra Dudziaka, która ucierpiała we wrześniowej powodzi. Wznowienie działalności było możliwe dzięki pomocy firmy Dr. Oetker.
Ciastkarnia Pączek od 30 lat jest kluczowym punktem na mapie Stronia Śląskiego, oferując tradycyjne wypieki, w tym pączki i chleby. Jest to jedyne takie miejsce w tej miejscowości. Właściciele, Państwo Dorota i Piotr Dudziak, stanęli przed trudnym zadaniem odbudowy swojego biznesu, który stanowi nie tylko źródło ich pasji, ale także ważne miejsce, nie tylko dla mieszkańców, ale i dla turystów.
Dr. Oetker zakupił oraz przekazał nowoczesny sprzęt umożliwiający ponowne uruchomienie produkcji w Ciastkarni Pączek. Dodatkowo, firma zapewniła surowce potrzebne do produkcji wypieków, dając tym samym Państwu Dorocie i Piotrowi Dudziak szansę na wznowienie działalności. Pomoc Dr. Oetkera pozwoliła również na „odmrożenie” miejsc pracy w regionie. Firma zapowiedziała także zakup samochodu dostawczego.
Obszerniejsza relacja z wydarzenia pojawi się w lutowym numerze “Poradnika Restauratora”.
Fot.: Redakcja “Poradnika Restauratora”
oprac. K. Walkowiak