Ponad 150 wystawców z różnych stron Polski przyjedzie do Warszawy na III Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia i II Targi Agroturystyka. Będą przekonywać zwiedzających o walorach specjałów przygotowywanych z naturalnych składników w oparciu o wieloletnie receptury, a także zachęcać do wypoczynku na łonie pięknej polskiej natury. Na stoiskach pojawią się apetyczne mięsa i wędliny, chrupiące pieczywo, pyszne konfitury i miody czy nawet regionalne piwa. Oprócz smakowitej żywności prezentowane tu będą unikatowe wyroby rzemieślnicze, eko kosmetyki i ręcznie robiona biżuteria. Lokalne grupy działania i obiekty agroturystyczne z kolei będą zwracać uwagę na przyrodnicze i kulturowe aspekty polskich regionów. Targom Regionalia i Agroturystyka towarzyszyć będzie szereg atrakcji, w tym kulinarne pokazy, ciekawe warsztaty i konkursy. Oba wydarzenia organizowane są w dniach 4-6 kwietnia br. w Centrum MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
– Targi Regionalia i Agroturystyka gromadzą wielu lokalnych twórców i firm, przez co wydarzenia te bardzo dobrze sprawdzają się jako praktyczny przewodnik kulinarno-turystyczny po Polsce, a nawet i świecie. To okazja, by w jednym miejscu zasięgnąć ciekawych informacji na temat charakterystycznych smaków dla poszczególnych regionów i atrakcji, jakie można tam znaleźć bezpośrednio od wystawców z tymi obszarami związanych. Na dodatek na miejscu czekać będzie też wiele degustacji i atrakcji nie tylko kulinarnych – zauważa Bartosz Sosnowski, prezes MT Polska, organizatora obu imprez.
Zdrowo i z tradycją
Targi Regionalia to pełen przegląd produktów wytwarzanych zgodnie z tradycją i naturą w różnych częściach Polski, ale też z innych krajów. Nie zabraknie rozmaitych artykułów spożywczych, począwszy od mięs, przez pieczywo, nabiał i słodycze, na regionalnych trunkach kończąc. Tradycyjne wędliny z własnej masarni wytwarzane bez sztucznych konserwantów i wypełniaczy zaprezentuje firma Białki. Wędliny i wyroby garmażeryjne znajdą się jeszcze na stoisku „Domowych Specjałów”, które w swojej ofercie będą mieć również regionalne i tradycyjne produkty włoskie jak salami, Grana Padano, Prosciutto di Parma czy Culatello. Firma Polder z kolei na Regionalia przywiezie kajmaki przygotowywane według receptur stosowanych w polskiej kuchni od pokoleń i dulce de leche. O smakołyki zadba też Stewiarnia – dystrybutor m.in. belgijskich czekolad, batonów, pralin, kremu czekoladowego słodzonych ekstraktem ze stewii. Ponadto, tematyka targów obejmuje oryginalne wyroby rzemieślnicze wykonywane przez lokalnych twórców i ręcznie robioną biżuterię. Propozycje z tego zakresu przedstawi m.in. firma S jak szydełko, która będzie prezentować rękodzieło Warmii i Mazur inspirowane sztuką, tradycją i religią regionu, w tym unikatowe zabawki, obrazy, naczynia czy rzeźby ceramiczne. Będzie też okazja, by na miejscu przejrzeć naturalne kosmetyki. Tego typu produkty pielęgnacyjne opracowywane na bazie znanych roślin zielarskich zaprezentuje na przykład firma SYLVECO. Honorowe patronaty nad tegoroczną edycją Targów Regionalia objęli Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Uroki polskiej wsi
Uzupełnieniem Targów Regionalia prezentujących dziedzictwo kulinarne są Targi Agroturystyka, które promują wypoczynek na łonie pięknej polskiej natury. Do wyjazdów na wieś z dala od miejskiego zgiełku zachęcać będą gospodarstwa agroturystyczne i pokoje gościnne. Co więcej nie zabraknie lokalnych grup działania, które pokazywać będą atrakcje różnych regionów Polski, jak chociażby Stowarzyszenie – Lokalna Grupa Działania Między Odrą a Bobrem. Obejmuje ono obszar 11 gmin położonych w województwie lubuskim, bogaty w tereny leśne, zabytki kultury sakralnej i świeckiej, a także wiele różnych ścieżek turystycznych, stwarzając tym samym okazję do dobrego wypoczynku. Inspiracji podróżniczych na sezon wiosenno-letni dostarczą również Targi Turystyki i Wypoczynku LATO organizowane w sąsiadującej hali.
Weekend atrakcji
Obok bogatej oferty w programie targów zaplanowano rozmaite atrakcje dla zwiedzających. Nie zabraknie smakowitych degustacji regionalnych wyrobów, kulinarnych pokazów, spotkań merytorycznych i konkursów. Wiele inspirujących zajęć czeka na najmłodszych. Będą oni mogli wziąć udział w recyklingowych warsztatach i nauczyć się na przykład, jak tworzyć ekologiczną biżuterię czy zrobić zabawki z odpadów, a także uczestniczyć w konkursach – m.in. na najładniejszą pracę z materiału organicznego czy segregacji odpadów na czas.
Więcej informacji na temat imprez znajduje się na stronie www.targiregionalia.pl oraz www.targiagroturystyka.pl.