Kucharze, którzy wezmą udział w konkursie będą musieli przygotować danie główne (6 porcji) i będą mieli na to 1 godzinę 30 minut. Do konkursu zakwalifikowanych zostanie 12 kandydatów wśród zgłoszonych kucharzy pracujących na co dzień w lokalach gastronomicznych, bez względu na rodzaj lokalu i lata praktyki w zawodzie.
16. Pomorskie Potyczki Kulinarne odbędą się w ramach Primavera Food Days odbywającego się w Primavera Jastrzębia Góra. Oprócz strefy wystawców, odbędą się również ciekawe prelekcje i pokazy. Pierwszego dnia odbędzie się konkurs dla uczniów – 2. Turniej Kulinarny Prima Zdrowie, który ma na celu wyłonienie nowego talentu kulinarnego Polski północnej. Event uświetni swoją obecność Gwiazda Kulinarna, która zostanie ujawniona już za 2 tygodnie.
Uczestników obu konkursów oceni profesjonalne jury gwarantujące zachowanie wysokiego poziomu konkursu. Przewodniczącym jury, podobnie jak w roku ubiegłym, będzie Tomasz Szymański.
Zwycięzcy 16. Pomorskich Potyczek Kulinarnych ogłoszeni zostaną po konkursie 26 kwietnia podczas uroczystej, wieczornej Gali w sali bankietowej Primavera Jastrzębia Góra.
Organizatorem konkursu jest Dariusz Gwiazda, szef kuchni Primavera Jastrzębia Góra a gospodarzem eventu Primavera Jastrzębia Góra.
Lista uczestników:
Rafał Stegnicki / Warchały Hotel Natura Mazur
Dominik Świątecki / IBB Hotel Andersia Poznań
Tomasz Czarnecki / Restauracja Babinicz w Kompleksie Dworzysko w Szczawnie – Zdroju
Tomasz Ziółkowski / Powidok Restauracja Autorska Łódź
Michał Zieliński / Kompromis Warszawa
Michał Gasz / Musi Sushi Lublin
Tomasz Grota / Piroman Steak House Sopot
Daniel Kmita / Hotel Puro Kazimierz Kraków
Dominik Maćko / Four points by Sheraton Warszawa
Karol Radtke / Primavera Jastrzębia Góra
Mikołaj Adamczyk / Mercure Poznań Centrum
Orzech Piotr / Hotel Czarny Potok Resort SPA Konferencje w Krynicy Zdrój
Rezerwowa / Magdalena Świątkowska / Tłusta Kaczka Gdynia.