25 kwietnia w hotelu Primavera w Jastrzębiej Górze odbędą się 15. Pomorskie Potyczki Kulinarne. Organizatorem konkursu jest szef kuchni Dariusz Gwiazda.
Potyczki Kulinarne przez lata zdobyły statut konkursu ogólnopolskiego, jego celem jest popularyzacja kuchni nowoczesnej oraz integracja środowiska gastronomicznego.
Tematem przewodnim będzie dzikie ptactwo. Zawodnicy muszą przygotować danie główne z dowolnie wybranego ptactwa dzikiego i wykorzystać produkty z oferty firm sponsorskich: Nestle, Bonduelle, Bidfood Farutex.
Konkursowe dania serwowane będą na porcelanie firmy Dajar. Stanowiska konkursowe wyposaża firma Dora-Metal, Kromet.
Uroczysta gala oraz wręczenie statuetki Potyczek Kulinarnych odbędzie się w sali bankietowej hotelu Primavera o godz. 19.
Osoby zainteresowane noclegiem od 24-26 kwietnia proszone są o kontakt z recepcją, na hasło Potyczki Kulinarne otrzymają 30% rabatu.
Drugiego dnia eventu będzie miał miejsce I Turniej Kulinarny Prima Zdrowie organizowany przez obiekt Primavera Jastrzębia Góra. Jest to konkurs skierowany do młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych z naszego regionu. Mistrzostwa Kulinarne mają na celu zmianę trendu kulinarnego w stronę zdrowia, oraz wyłonienie talentów, które w przyszłości będą reprezentowały zdrowe oblicze gastronomii promując ideę wellness cooking. Tematem przewodnim będzie żurawina z Kaszub. Do konkursu zgłosiły się szkoły z Władysławowa, Pucka, Wejherowa, Słupska, Kościerzyny oraz Kłanina.
Oba wydarzenia odbędą się w Primavera Jastrzębia Góra. Dla przybyłych gości czekają kulinarne atrakcje, takie jak degustacje, prezentacje sponsorskie, gotowanie z Mistrzem, nowinki i trendy kulinarne oraz gra terenowa z nagrodami (do wygrania wejściówki do PrimaParku). Gwiazdą eventu będzie Pascal Brodnicki. Wstęp na oba dni jest wolny.
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Lista uczestników konkursu:
Maciej Żmijewski – Warchlak Art Pub w Ełku
Tomasz Sowiński – Restauracja Pasja w Gorzowie Wielkopolskim
Kornel Winiarski – Tristan Hotel* SPA w Kątach Rybackich
Artur Lenczewski – Pięć Dębów w Supraślu
Jan Cup – Hotel Kossak Restauracja Cafe Oranżeria w Krakowie
Mateusz Tutkowski – Restauracja Śliwka w Kompot w Sopocie
Karolina Lindstadt – Restauracja Otwarta w Gdańsku
Tomasz Grota – Piroman Steak House w Sopocie
Arkadiusz Berezowski – Hanza Pałac Wellnes SPA w Rulewie
Bartosz Zwolankowski – Restauracja Correze w Gdańsku
Karol Radtke – Restauracja Primavera w Jastrzębiej Górze
Marcin Stadler – River Style SPA w Redzie
Program:
1 DZIEŃ – 25.04
Bonduelle- pokaz kulinarny
Nestle- pokaz kulinarny
InterEuropol – pokaz pieczywa
Fanex – sosy do twojej kuchni
Cheman- odzież dla szefów kuchni i gastronomii
Barbara Lujickx – dekoracje cukiernicze, desery, praliny
Żywiec Zdrój – najlepsza woda prosto z źródła
19.00 – Bankiet wraz z ogłoszeniem wyników konkursu XV- tych Potyczek Kulinarnych /budynek B/ sala bankietowa- na zaproszenia
Dariusz Gwiazda
e-mail szef.gwiazda@gmail.com
dariusz.gwiazda@primaveraspa.pl