1 października br. właściciele dwóch polskich dystrybutorów mięsa i wędlin – Pomorskiego Centrum Mięsnego K&K oraz Bruno Tassi – podjęli decyzję o połączeniu sił i integracji spółek. To strategiczne porozumienie otwiera nowy rozdział w historii obu firm. Celem jest dalszy rozwój i budowanie silnej, ogólnopolskiej sieci dystrybucyjnej.
Połączone przedsiębiorstwa będą mogły oferować nowe rozwiązania odpowiadające na zmieniające się potrzeby rynku. Integracja umożliwi rozwój nowoczesnych kanałów dystrybucji i umacnianie współpracy z partnerami handlowymi. Dzięki połączeniu doświadczenia i potencjału, klienci zyskają dostęp do bogatego asortymenty oraz do nowych standardów jakości.
Zbigniew Nowak, od blisko 40 lat związany z rynkiem mięsnym (właściciel Grupy Nowak), podkreśla: To dla mnie ogromna satysfakcja, że możemy połączyć nasze doświadczenie i tradycję z nowoczesnym podejściem do biznesu. Wspólnie otwieramy nowy rozdział, który pozwoli rozwijać ofertę i wzmacniać pozycję polskich, rodzinnych firm z branży.
Rodzinne tradycje w branży mięsnej kontynuuje syn Tomasz Nowak – Prezes i Właściciel Pomorskiego Centrum Mięsnego K&K, zaangażowany w budowanie silnej pozycji marki na rynku.
Wiceprezes Zarządu Bruno Tassi, Tomasz Śpiewak, zaznacza: Największą wartością tej integracji są ludzie – ich doświadczenie, zaangażowanie i wiedza. To dzięki nim możemy myśleć o dalszym rozwoju. Wspólnie zbudujemy organizację gotową na wyzwania rynku.
Do czasu zakończenia procesu i wydania decyzji przez UOKiK strony kontynuują działalność bez zmian.
Grupa Bruno-Tassi powstała w roku 1991 i jest ogólnopolskim dystrybutorem mięsa, wędlin, drobiu i artkułów spożywczych, w tym także mleczno-nabiałowych. Firma ma 12 oddziałów dystrybucyjnych i zatrudnia ponad 500 pracowników. Firma obsługuje nie tylko sklepy detaliczne, a także kanał HoReCa.
Pomorskie Centrum Mięsne K&K, powstało w 2004 roku, zatrudnia około 150 pracowników i dzisiaj jest dystrybutorem mięsa i wędlin na Pomorzu.
źródło: biuro prasowe Grupa Bruno-Tassi