Pomerania-Culinary Team – przygotowania do Erfurtu

Newsy

Pomerania-Culinary Team – przygotowania do Erfurtu

01 października 2012

Już po raz ostatni specjalnie dla Poradnika Restauratora, Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Manager Drużyny Pomerania-Culinary Team of Poland, która weźmie udział w XXV Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie będzie opowiadał o przygotowaniach zespołu do zawodów. Drużyna ta wystartuje w dniu 06 października br. w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej – ciepłej i zimnej.

Treningi:

Pierwsze przymiarki do startu w XXV Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie rozpoczęły się po przyjeździe z poprzedniej, uwieńczonej sukcesem tj. brązowym medalem. A pierwsze spotkania przygotowujące drużynę do startu w Olimpiadzie – wczesną jesienią 2011 roku w Pomorskiej Akademii Kulinarnej. Spotkaliśmy się grupą  40 osób.  Przeanalizowaliśmy regulamin konkursu, omówiliśmy zasady i  strategie. Odbyły się też spotkania z Marszałkiem Woj. Pomorskiego, Mieczysławem Strukiem, który pomógł nam znaleść sponsorów dzięki, którym spełniły się nasze marzenia – kolejny raz startujemy w najważniejszym i najlepszym konkursie kulinarnym jaki jest na świecie.

Pierwsze treningi praktyczne zaczęły sie w grudniu 2011 roku. Praca konkursowa składa się z 19 dań kucharskich w tym 4 rodzaje finger foody, 15 dań  oraz 5 deserów i jedna rzeźba cukiernicza powyżej 60 cm.

Stworzylismy menu – wybór głównego składnika do każdej potrawy oraz dodatków typu warzywa i sosy. Drużyna podzieliła się na 4 podzespoły. Nasze dania to przede wszystkim potrawy składające się z ingrediencji regionalnych typu: języczki kacze, wątróbka z dorsza, dziczyzna, szyja kacza itp…Po pół roku treningów drużyna z różnych względów skurczyła  się do 20 osób i treningi odbywały się już dwa razy w tygodniu, a od sierpnia br. już trzy razy  w tygodniu – w poniedziałek, środę oraz w weekend.

Gdy do wyjazdu na Olimpiadę zostało już kilka dni w Pomorskiej Akademii Kulinarnej trenujemy codziennie po 18 godzin wykonując ostatnie próby naszych potraw deprawując ostatecznie nasze dania pod względem prawidłowego za żelowania wszystkich elementów składających się na danie.