Pomerania-Culinary Team  – przygotowania do Erfurtu

Newsy

Pomerania-Culinary Team – przygotowania do Erfurtu

18 września 2012

Od dziś specjalnie dla Poradnika Restauratora, Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Manager Drużyny Pomerania-Culinary Team of Poland, która weźmie udział w XXV Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie będzie opowiadał o przygotowaniach zespołu do zawodów. Drużyna ta wystartuje w dniu 06 października br. w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej – ciepłej i zimnej.

– Olimpiada zawsze pokazuje nowe kierunki  oraz określa styl na kolejne lata (to jest jak moda odzieżowa). Może tym razem nasze propozycje, aż tak zainteresują zwiedzających – kucharzy i jurorów, że  kuchnia pomorska stanie się popularna we Włoszech, Hiszpanii czy USA – mówi, śmiejąc się Krzysztof Szulborski.

Olimpiada to także kulinarna wiedza, gdzie można poznać nowe trendy i techniki. Trzeba jednak być dobrym obserwatorem i mieć także aparat fotograficzny, aby później na spokojnie „rozebrać” każdą potrawę na czynniki pierwsze.

Olimpiada w Erfurcie jest swoistą Mekką dla każdego szanującego się kucharza i zaszczytem, aby tam być, a jeszcze lepiej gotować – dodaje.