Polsko-francuska kuchnia na gali CCIFP

Newsy

Polsko-francuska kuchnia na gali CCIFP

03 lutego 2020

Zaproponowane menu łączyło w sobie polską i francuską tradycję kulinarną, a inspirowane było smakami z Lazurowego Wybrzeża.
31 stycznia w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria, odbyła się doroczna Gala CCIFP, której motywem przewodnim będzie karnawał w Nicei. Tegoroczna uroczystość, była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale także dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych. Doroczna Gala CCIFP w ciągu ostatnich kilku lat stała się ważnym punktem w kalendarzu polsko-francuskiego środowiska biznesowego. Poprzednia, jubileuszowa edycja zgromadziła ponad 500 gości, zarówno prezesów największych firm z kapitałem francuskim, jak i reprezentantów świata kultury, polityki oraz mediów.

Maciej Majewski na Gali CCIFP zaprezentował:
sałatka nicejska, ale w zupełnie nowej odsłonie. Tradycyjne składniki, takie jak tuńczyk, pomidory czy oliwki zostaną wykorzystane w nietuzinkowych formach.
kaczka carnavale. Podanie i kolorystyka dania oddawała charakter wieczoru i temat przewodni jakim był nicejski karnawał. Pierś kaczki podana została w towarzystwie bakłażana nadziewanego prowansalskim ratatouille oraz ziemniaków konfitowanych w gęsim tłuszczu.

Jakub Kasprzak na Gali CCIFP zaprezentował:
Socca – chrupiący chips z ciecierzycy, podany z musem z pietruszki i kurczaka z karmelizowanym bakłażanem oraz warzywami demi-glace.

Gala CCIFP jest co roku jednym z najważniejszych wydarzeń organizowanych przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą – organizację zrzeszającą ponad 450 polskich i francuskich firm. Obecnie Francja jest trzecim największym inwestorem zagranicznym w Polsce. Wartość inwestycji przekracza 81 mld złotych, a liczba stworzonych bezpośrednio miejsc pracy to ponad 200 000.