Na Praskiej Giełdzie Spożywczej przyznano statuetki Polski Smak dla wyrobów regionalnych. O tytuł walczyło kilkunastu producentów z całego kraju. Jury wybrało pięciu zwycięzców – ich żywność wyróżnia się wyjątkowym smakiem, starannie dobranymi składnikami i tradycyjną recepturą.
Producenci zgłosili do konkursu 44 produkty. Oceniało je jury, któremu przewodniczył znany mistrz kuchni – Robert Sowa. Kapituła doceniła wyjątkowy charakter pięciu produktów tradycyjnych, które powstają w oparciu o tradycyjne metody produkcji ze składników z upraw ekologicznych. Nagrodzone wyroby to:
– Kiełbasa Lisiecka (Zakład Masarski s.c. Stanisław Mądry, Danuta Jeruzalska, Andrzej Mądry)
– Twaróg Półtłusty (OSM Głuchów)
– Tłoczony Sok Jabłko – Malina (Tłocznia Soków Owocowych „Vero- Dariusz Kuna”)
– Szynka z Domowego Wyrobu (PPHU Zakład Przetwórstwa Mięsnego Paszak Grzegorz)
– Ciasto Drożdżowe Maślane (Consonni Bartelak)
Jury konkursu Polskie Smaki przyznało też wyróżnienia:
– Kiełbasa Palcówka (Masarnia Wędlin Tradycyjnych „Jasińscy”)
– Kwas Chlebowy ( Ryszard Oleszczak P.P.U.H. „Eko Natura”)
– Ser Salami z Ziołami (OSM Opole Lubelskie)
Laureaci konkursu poza statuetkami otrzymali także nominację do Godła Teraz Polska. Praska Giełda Spożywcza organizuje wystawę Polskie Smaki od 2005 roku. Na każda edycję przyjeżdża coraz więcej wystawców i odwiedzających. Organizatorzy imprezy przekonują, że takie wyroby to przyszłość polskiej produkcji i handlu. Wystawa Polskie Smaki ma pomóc w ich promocji. Ideę wspierają także władze lokalne i ogólnopolskie. Patronem honorowym wydarzenia byli Minister Rolnictwa i Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Burmistrz Miasta Ząbki.