Polskie Mięso na Targach SIAL

Newsy

Polskie Mięso na Targach SIAL

28 października 2014

19-23 października br. w Paryżu odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności SIAL. To jedne z największych i najbardziej prestiżowych światowych targów rolno-spożywczych odbywających się co dwa lata. Targi te zgromadziły ponad 6 tys. wystawców z kilkuset krajów oraz ponad 150 tys. zwiedzających z ok. 200 państw (38 % z Francji, 30 % z pozostałych państw UE, 6 % z krajów europejskich spoza UE, 7 % z Azji, 4 % z Ameryki Północnej, 4 % z Ameryki Południowej). Była to wyjątkowa edycja ze względu na obchody jubileuszu 50-lecia targów SIAL Paris. Podczas wystawy Związek Polskie Mięso przygotował pełna atrakcji mięsną wyspę ,,Polish meat and Poultry”. Sercem stoiska była kuchnia, która pod okiem szefa kuchni Artura Moroza (jednego z najbardziej kreatywnych polskich kucharzy, na co dzień szef kuchni i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie) serwowała dania z polskiego mięsa. To właśnie aromaty i smaki przyciągały największa rzeszę odwiedzających. Stoisko ,,Polish meat and Poultry” zlokalizowane było w tematycznej hali numer 6C 140 w sąsiedztwie wystawców mięsa z Brazylii oraz USA. Była to jedna z najczęściej odwiedzanych przez handlowców stref targowych.

Projekt realizowany był przy współudziale Krajowej Rady Drobiarstwa oraz Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Działanie zostało zrealizowane ze wsparciem środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Wołowego oraz Drobiowego.