Ponad 60 tys. porcji jedzenia wydano 19 grudnia br. podczas 14. Wigilii dla bezdomnych i potrzebujących na krakowskim Rynku. Jej organizatorzy przygotowali 200 tys. pierogów, 7 tys. litrów czerwonego barszczu i 8 tys. litrów zupy grzybowej z łazankami.
– Padł kolejny smutny rekord. Przyszły tysiące osób. Jakby nas coś tknęło, bo w tygodniu dorobiliśmy 50 tys. pierogów – powiedział PAP organizator Wigilii, restaurator Jan Kościuszko.
Wigilijne potrawy – pierogi z kapustą i grzybami, ruskie, barszcz czerwony i grzybową z łazankami – wydawało na Rynku 50 osób. Oprócz ciepłych dań potrzebujący dostali paczki z żywnością o przedłużonym terminie spożycia oraz słodycze przekazane przez sponsorów.
Organizatorem Wigilii jest Jan Kościuszko i Polskie Jadło S.A. Honorowym patronatem akcję objął prezydent Krakowa Jacek Majchrowski.
Źródło: PAP