Zlokalizowany przy trasie szybkiego ruchu Warszawa-Cieszyn Gościniec Polskie Jadło w Czechowicach-Dziedzicach w ciągu pierwszego miesiąca funkcjonowania przyjął ponad 8 500 podróżnych. „Frekwencja, z jaką spotkaliśmy się już od pierwszego dnia przekroczyła nasze oczekiwania. Jest ona dobrym prognostykiem dla przyszłości tego konceptu (…)” – powiedział Jan Kościuszko, Prezes Zarządu Grupy Kościuszko Polskie Jadło. Nowy koncept gastronomiczny Grupy w postaci przydrożnych Gościńców inspirowany jest zabudową młyna wodnego z charakterystycznym młyńskim kołem. We wnętrzu karczmy znajdują się dwa czynne piece opalane drewnem, używane do wypieku wiejskich chlebów oraz piec otwarty, w którym przygotowywane są – na oczach gości – wszelkiego rodzaju placki ziemniaczane, mięsa i podpłomyki. Na razie w 1200-metrowym obiekcie prowadzona jest wyłącznie działalność gastronomiczna na powierzchni 400 m2. W niedalekiej przyszłości uruchomiona ma zostać równolegle działalność produkcyjna w zakresie produkcji pierogów według tradycyjnych receptur Grupy Kościuszko Polskie Jadło. Wytwórnia w zamierzeniach będzie obsługiwać klientów całego województwa śląskiego. W planach Grupy Kościuszko Polskie Jadło jest również uruchomienie części hotelowej.