Niektóre bary zachwycają niekonwencjonalnym projektem – konceptem, który sprawia, że wszyscy o nich mówią i chcą zobaczyć je na żywo. Są wtedy reklamą lokalu, w którym się znajdują, budując jego renomę i prestiż. Jak powinien zostać zbudowany bar, aby oprócz tego, że ucieszy oko, był także komfortowy dla personelu?
Kolorowe drinki z palemkami, soczyste dodatki, rzędy równo poukładanych wymyślnych alkoholi i barmańskie show, a wszystko w niestandardowym otoczeniu zachwycającego baru. To nie musi być wcale Miami Beach, a rodzimy bar w pobliskiej restauracji czy pubie. Latem takie miejsca są jeszcze tłumniej odwiedzane, atmosfera niezobowiązującej rozrywki, wakacje i wysoka temperatura generują potrzebę kolorowego szaleństwa, najlepiej z atrakcyjnym drinkiem w dłoni. Barmani mają więc ręce pełne roboty – nie tylko ci, którzy obsługują bary w nadmorskich kurortach.
Śmiałe wizje
Warto pamiętać, aby oprócz funkcjonalności zadbać o ciekawy design baru. Od tego, czy jest to sportowy typ, czy w stylu Irish Pub, a może po prostu pub taneczny i czysto zabawowy, zależeć będzie wystrój wnętrza. Niebanalny wygląd i oryginalne rozwiązania przyciągają klientów jak magnes. Otwarta przestrzeń i krzesła wokół baru, albo stylizacja na surowe wnętrza lub mroczne, piwniczne otoczenie? A może elegancki bar z lustrami i świecącymi motywami, albo marmur i dodatki pełne blichtru? Dora Metal poleca zastosowanie modułów drzwiowych oraz szufladowych w wersji pełnej lub w wersji przeszklonej (w tym z oświetleniem LED w różnych barwach, także zmiennych typu RGB). W przypadku drzwi lub szuflad przeszkolnych obsługa baru ma pełen podgląd aktualnej zawartości komory i w każdej chwili może szybko uzupełnić braki, z drugiej zaś moduły te nadają się do polepszenia efektu wizualnego. Atrakcyjność baru można wyeksponować także dzięki kolorowym (malowanym lub barwionym termicznie) blachom, które dodatkowo poszerzają spektrum możliwości aranżacyjnych. Dzięki temu, że rynek stwarza nieograniczone możliwości doboru odpowiedniej zabudowy baru, warto czasami poszaleć. Forma, kształt, materiał, kolor i światło odpowiednio dobrane mogą stworzyć niepowtarzalny klimat. Ponadto warto pomyśleć o ciekawym motywie, który wyróżni nasz bar. Takim nietypowym rozwiązaniem jest proponowany przez firmę Komat mrożony kontuar – osadzający się na zimnym kontuarze szron zapewnia niezwykle atrakcyjny sposób podawania koktajli. Natomiast urozmaicenie zabudowy oświetleniem LED w technologii RGB daje możliwość zdalnej zmiany kolorów za pomocą pilota, co spowoduje dodatkowo efekt “Wow”.
Barmani podpowiadają
Stanowisko pracy to jeden z kluczowych elementów dla barmana. Projektowanie takiego miejsca zobowiązuje i powinno zostać poprzedzone wnikliwą analizą tak, aby w efekcie powstało w pełni ergonomiczne miejsce – funkcjonalne i przemyślane. Poszczególne moduły i elementy winny zostać wyselekcjonowane na podstawie charakter lokalu i opracowaną kartę alkoholi. Wieloskładnikowe koktajle bowiem wymagają bardziej skomplikowanego układu niż menu oparte na prostych trunkach: piwie czy wódce. Dobre ułożenie i wyposażenie jest kluczowe. A wszystko po to, aby zwiększyć wydajność pracy personelu: – Odpowiednie rozlokowanie mebli, elementów wyposażenia baru, sprzętu oraz wszelkiego rodzaju podajników potrafi w znaczący sposób przyspieszyć i ułatwić pracę barmana. Istotne jest, żeby jak najwięcej rzeczy znajdowało się w zasięgu ręki. Nie sztuką jest robienie długodystansowych tras za barem, a wydawanie jak największej ilości napojów, w jak najkrótszym czasie. Bardzo ważny jest duży pojemnik na lód z odpływem oraz dostęp do zlewu z bieżącą wodą. Rynny na butelki pozwalają nam trzymać pod ręką trunki, których używamy najczęściej. W pobliżu nie może też zabraknąć pojemników na owoce, warzywa czy jajka – wylicza Rafał Nawrot – Gruppo Campari Brand Ambassador Poland. Kolejne niezbędniki to zraszacz, ociekacze na shakery i miarki. To, czego potrzebuje barman to przede wszystkim łatwy dostęp do lodówek i lad chłodniczych, np. pod blatem roboczym baru. To samo tyczy się szafek na szkło. Zbyt nisko usytuowany blat roboczy lub top baru za bardzo oddalony od miejsca, w którym dana osoba stoi, są także często powodem bólu pleców w odcinku lędźwiowym. Niestety bardzo często barmani narzekają na przerost formy nad treścią i złe przystosowanie baru do rzeczywistego działania, co negatywnie wpływa na pracę całego personelu. A wiadomo atmosfera bywa tam naprawdę gorąca, wszak klienci, często pod wpływem alkoholu, chcą jak najszybciej dostać to, co zamówili. Remigiusz Labus z Gastro Consulting www.barproject.eu dodaje, że czasami funkcje estetyczne baru biorą górę nad jego praktycznością. Zwraca uwagę na prawidłową komunikację pracowników i ich szybkość – najczęściej używane szkło i butelki muszą znajdować się w pobliżu, a nalewaki do piwa ustawione winny być tak, aby nie przeszkadzały, a pomagały w pracy (nie wolno sytuować ich na krawędzi, ale w centralnym miejscu). Podstawowe błędy to: za duże odległości od półek do pulpitu barowego (niekiedy jest to ponad 3 m, a prawidłowa odległość to ok. 120 cm, jeżeli pracuje dwóch barmanów to 150 cm, wysokość baru od pulpitu roboczego – czasami nie można zmieścić tam kieliszka, a pulpit roboczy służy barmanowi do pracy i musi pomieścić szkło, dodatki barowe, dekoracje oraz bittersy. – Kolejna sprawa to półki barowe – często ich wysokość nie jest regulowana i alkohole, które mają wysokie butelki nie mieszczą się i stoją „po kątach” zamiast szczycić swą piękną sylwetką półkę. Te zaś powinny być regulowane, aby w każdej chwili można było je obniżyć lub podwyższyć, w zależności od wysokości butelek. Inną kwestią pozostaje szerokość lady barowej… no tu już chyba widziałem wszystko, począwszy od rozmaitych kształtów, wzorów, po różne zastosowania materiałów… Najważniejsze, aby bar był w szerokości ok. 45-60 cm. Nie więcej, gdyż nie wyobrażam sobie barmanki, która sięga po puste szkło na bar mający metr szerokości! Wyglądałoby to bardzo dziwnie! – podsumowuje Remigiusz Labus. Wszystkie te niedociągnięcia powodują dyskomfort fizyczny, tarcia między pracownikami i zmniejszenie zadowolenia z pracy.
Dobre rozwiązania
Producenci nowoczesnych zabudów barowych proponują coraz ciekawsze rozwiązania, które maksymalizują komfort pracy. Zostały poparte wnikliwą obserwacją aktywności barmanów z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb klienta. Charakter lokalu i serwowany asortyment produktów mają tutaj także ogromne znaczenie: – Linia barowa masterBAR została stworzona nie tylko na podstawie wieloletnie doświadczenie firmy Komat, ale również na podstawie rozmów z barmanami i obserwacji ich pracy. Dzięki temu możemy zaoferować m.in. takie rozwiązania, jak System Bezpieczne Przechowywanie, który gwarantuje stabilność butelkom przechowywanym w szufladach bądź na półkach; regulowane prowadnice, które pozwalają na dostosowanie położenia półek w zależności od wysokości produktów, czy też innowacyjny Kompakt Wash-Cut-Throw, czyli komora zlewu, z umiejscowionym przed nią otworem na odpadki oraz przesuwną deską do krojenia – rozwiązanie pozwalające wykonywać na niewielkiej przestrzeni szereg powiązanych ze sobą czynności – podkreśla Anna Kostuszyńska Dyrektor ds. Marketingu Komat. Do tego dochodzi jakość wykonania, zastosowane rozwiązania oraz technologia produkcji, które warunkują nie tylko walory estetyczne linii barowej, ale przede wszystkim pozwalają na łatwe utrzymanie warunków higienicznych. Wysokiej jakości materiały, zaokrąglone krawędzie blatu i wnętrza komór oraz odpowiednia powierzchnia blatu wpływają na całościowy komfort użytkowania. Jak jeszcze funkcjonalnie urządzić bar? – W przypadku barów wielostanowiskowych barmani muszą mieć swój własny kącik pracy – nie mogą sobie wchodzić w drogę i „walczyć” o dostęp do poszczególnych modułów bądź urządzeń. Przy większych barach dobrym sposobem jest łączenie blatów „na włos” przez co blat na całej długości zachowuje równą powierzchnię. Przy zastosowaniu blatu z zagłębieniem wyposażonego w listwę antybryzgową eliminujemy rozlanie poza obrys płyty. Odpowiedni komfort pracy barmana uzyskujemy również dzięki możliwości montażu tzw. Agregatów zewnętrznych. W tym przypadku zmniejszeniu ulega poziom hałasu w pomieszczeniach oraz wydzielanie temperatury z maszynowni. Ma to ogromne znaczenie w przypadku długich linii barowych – doradza Jacek Polcyn Dyrektor Marketingu Dora Metal (producent asortymentu z serii BAR Line). Ciekawe dodatki i wyrazisty pomysł na wnętrze to niezwykle ważne czynniki wpływające na kształt projektu baru. W tym całym szaleństwie kolorów i opcji nie można zapomnieć o ergonomii i funkcjonalności, którą doceni zarówno barman, jak i goście – gdy na czas obsłużeni, mogą wrócić do szampańskiej zabawy.
Angelika Drygas