Rafał Wojtasik, student z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, został wybrany do hiszpańskiego programu stypendialnego dla młodych kucharzy. To pierwszy Polak, który pojedzie na stypendium do Hiszpanii w ramach tego programu.
Program jest organizowany i finansowany przez Hiszpański Instytut Handlu Zagranicznego (ICEX) we współpracy z Międzynarodową Szkołą Sztuki Kulinarnej (EIC). Ma na celu kształcenie młodych, zdolnych kucharzy oraz promocję bogatej hiszpańskiej kultury kulinarnej za granicą.
Stypendium to 21 tygodniowe warsztaty z języka hiszpańskiego, technik gastronomicznych i hiszpańskiej kultury kulinarnej. Program rozpoczyna się już 10 czerwca i potrwa do 7 listopada 2013.
Program zawiera:
- sześciotygodniowe szkolenie z języka hiszpańskiego i kultury hiszpańskiej
- intensywny kurs języka hiszpańskiego na Uniwersytecie w Valladolid
- praktyczne szkolenia z zakresu hiszpańskiej sztuki kulinarnej
- wizyty w ciekawych firmach spożywczych i u producentów typowych produktów hiszpańskich
- staż w renomowanych hiszpańskich restauracjach pod okiem najlepszych kucharzy
- dwutygodniowa wycieczka po najsłynniejszych gastronomicznych i kulturowych perełkach Hiszpanii.
Stypendium zakończy się wraz z Międzynarodowym Konkursem Tapas, który odbywa się co roku w Valladolid. Międzynarodowe jury składające się z renomowanych kucharzy i ekspertów kulinarnych nagrodzi trzy najlepsze kompozycje tapas wybrane spośród pomysłów dziesięciu młodych kucharzy – uczestników programu.