Piotr Pietras srebrnym medalistą Mistrzostw Europy Sommelierów! W konkursie zakończonym właśnie w Wiedniu Pietras zajął drugie miejsce za Raimondsem Tomsonsem z Łotwy. Pietras – zwycięzca Mistrzostw Polski Sommelierów w dwóch ostatnich edycjach zawodów – konkurował z 36 uczestnikami mistrzostw. W ścisłym finale zmierzyli się Raimonds Tomsons, David Biraud z Francji i Julia Scavo z Rumunii.
– Drugie miejsce Piotra w finale ME to kombinacja szerokiej wiedzy, ciężkiej pracy, determinacji i umiejętności koncentracji. Tylko jeśli występują razem dają efekt w postaci tytułu Wicemistrza Europy.” – mówi Piotr Kamecki z Wine Taste, prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. „Piotr korzystał z wiedzy i zasobów naszego stowarzyszenia oraz coachingu byłego Mistrza Europy, Isa Bal. Jest przykładem dla młodych sommelierów – osobiście bardzo się cieszę, widząc zaangażowanie jego następców i rosnące znaczenie tego zawodu w Polsce.
Piotr Pietras ma 29 lat, pochodzi z Kołobrzegu. Karierę zaczynał w poznańskiej restauracji Cucina, teraz pracuje w Launceston Place w Londynie.
Tymczasem kolejna, 17. edycja Mistrzostw Polski Sommelierów już 27 maja w Warszawie. W zmaganiach o tytuł mistrza Polski weźmie udział około dwudziestu najlepszych sommelierów – członków Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.