Karpie po królewsku z sosem polskim, karpie w marynacie, śledzie kaszubskie, potrawa z karpia z kapustą, wędzone jesiotry z chrzanem i krokiety z karpia wędzonego z pęczakiem – wszystkie te specjały już 20 grudnia za sprawą rybaków z Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp” trafi na watykańskie stoły.
Oprócz ryb, do Watykanu pojadą: wino ze Świętokrzyskiego i ciasta z dwóch wsi – Warszowic w Śląskiem i Złotorii w Kujawsko-Pomorskiem. Do tego dołączone zostaną życzenia urodzinowo-świąteczne dla papieża Franciszka napisane własnoręcznie przez dzieci z obu tych miejscowości.
Pierwsze święta Bożego Narodzenia papieża Franciszka zbiegły się w 2013 roku z pierwszą wizytą polskich rybaków w Watykanie. Wówczas ryby spod znaku Pana Karpia, które przygotowali kucharze z krakowskiego Sheratona pod kierownictwem Tomasza Leśniaka (obecnie m.in. kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej), uświetniły obiad wydany dla Gwardzistów Szwajcarskich. Potrawy z naszych karpi trafiły wtedy również na stoły papieża Franciszka i papieża-emeryta Benedykta XVI.
Tegoroczne menu nawiązuje do polskich receptur sprzed 100 lat i jest również wyrazem czci dla Polaków, którzy w 1918 roku odzyskali niepodległość. Kucharzami, którzy przygotują eksportowe smaki z karpi, śledzi i jesiotrów są członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – Jarosław Uściński, Norbert Sokołowski i Mariusz Powierża.
źródło: PAP Life
fot. © Paweł Kula II Festiwal stołów wigilijnych karp w galarecie