Tradycyjny karp świętokrzyski trafił dziś na papieski stół. Filety z tej ryby przygotowała firma SoNa z Koziegłówek, w województwie śląskim. Po raz kolejny Gwardia Szwajcarska zamawia ryby na święta w jednej z największych w Polsce przetwórni ryb i owoców morza. Karpie zostały odłowione w Gospodarstwach Rybackich województwa świętokrzyskiego.
Poza filetowanym karpiem świętokrzyskim z Koziegłówek do Watykanu pojechała też reprezentacja najlepszych ryb, w tym sum europejski. Ryby, które przygotowała SoNa pochodzą z ekologicznych gospodarstw stawowych, a ryby z Bałtyku wysłali polscy rybacy morscy.
– To ważne wyróżnienie dla wszystkich pracowników naszej firmy oraz naszych dostawców. Świadczy ono o zaufaniu, jakim cieszą się nasze produkty. Jakość, na którą stawiamy od blisko ćwierćwiecza, procentuje. I to powód do dumy – mówi Marian Nawrot, prezes firmy SoNa z Koziegłówek.
Karpia w Stolicy Apostolskiej dla papieża Franciszka oraz Benedykta XVI przyrządzali kucharze z Pomorza.