Karol Bobiński wziął udział w finale konkursu na najlepszy koktajl organizowanego przez Tahona Society.
15 barmanów z całego świata wytypowanych w trakcie krajowych eliminacji zmierzyło się ze sobą w ubiegłym tygodniu podczas wyjątkowego konkursu organizowanego już po raz czwarty przez Tahona Society. Zadaniem było przygotowanie najlepszego koktajlu na bazie tequili Olmeca. I chociaż zwycięzcą został Meksykanin – Jose Luis Leon, zmagania przebiegały w naprawdę międzynarodowym towarzystwie. Pośród przedstawicieli 11 krajów, w tym: Wielkiej Brytanii, Rosji czy RPA znalazło się również miejsce dla Polaka – Karola Bobińskiego z Warszawy.
Konkurs odbywający się w Meksyku, był finałem globalnego programu edukacyjnego dla barmanów Tahona Society. To przedsięwzięcie sponsorowane przez Olmecę, którego celem jest zarażenie jak największej liczby barmanów miłością do tequili. W tym roku, program Tahona Society odwiedził po raz pierwszy Polskę, co zapewniło nam miejsce w finale.
Uczestnicy mieli cały tydzień na odkrycie wszystkich sekretów tequili pod okiem najlepszych specjalistów. Zwiedzili też tequila Valley i los Altos w regionie Jalisco, które jest najważniejszym spośród 5 regionów, w których wytwarza się tequilę. Konkurs po raz pierwszy odbył się bez Henry’ego Besanta, jednego z założycieli Tahona Society oraz współtwórcy tequili Olmeca Altos. W tym roku przebieg konkursu nadzorował pilnie Jesus Hernandez, jeden z najbardziej respektowanych i szanowanych maestros tequileros w Meksyku, mistrz destylacji Olmeca, który także współuczestniczył w procesie tworzenia Olmeca Altos.
W jury zasiedli Julio Bermejo, twórca Tommy’s Margarity, jednej z najpopularniejszej współczesnej wariacji tego klasycznego koktajlu, Heinz Kaiser, zwycięzca ubiegłorocznego konkursu i doświadczony barman z Austrii, Charles Joly, reprezentant baru Aviary w Chicago i laureat konkursu w 2011 roku oraz Jane Ryan, redaktor działu barów portalu diffordsguide.com.
Nagrodą dla tegorocznego zwycięzcy – Meksykanina Jose Luisa Leona, reprezentującego bar Limantour w Mexico City, będzie wyjazd do Nowego Jorku i Chicago, gdzie spotka się z najlepszymi barmanami ze Stanów Zjednoczonych i odbędzie szkolenie pod ich okiem.
„To najważniejsza chwila w mojej karierze zawodowej. Wciąż nie mogę uwierzyć, że zwyciężyłem” – skomentował swoje zwycięstwo Jose Luis.
„Kompetencje Jose Luisa są niezwykłe. Obserwując jego znajomość sztuki barmańskiej trudno uwierzyć, że nigdy nie pracował za granicą. To samouk, który kształcił się czytając o zagranicznych barmanach i oglądając filmy z ich udziałem. To naprawdę niesamowite” – podsumował Steffin Oghene, Globalny Konsultant Olmeca ds. Marki, który przeprowadził szkolenia dla barmanów w Polsce.
Kolejna edycja przedsięwzięcia zakończona, a barmani ruszą w świat pokazać umiejętności, które zdobyli w Meksyku. Kto wykazał się największą pomysłowością i jakie drinki zasłużyły zdaniem jury na wyróżnienie?
1 NAGRODA – JOSE LUIS LEON, LIMANTOUR, MEKSYK
‘ZUPA MAMY’
Kieliszek: szklana miska do zupy
Dekoracja: kwiatki i listki kolendry
Składniki:
• 40ml Olmeca Altos Blanco
• 30ml Noilly Prat
• 60ml soku z selera
• 20ml soku z cytryny
• 10ml syropu z agawy
• Plastry mango
• Plastry kaktusa
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wszystkie składniki do shakera, dodajemy lód i przelewamy z jednego shakera do drugiego, bez lodu. Następnie odcedzamy lód i nalewamy drink do szklanych misek.
2 NAGRODA – EMMA TANNER, WAHACA, LONDYN, WIELKA BRYTANIA
‘LATAILLE’
Dekoracja: laska wanilii i kwiat bazylii
Składniki:
• 35ml tequili Olmeca Altos Blanco
• 25ml syropu waniliowego
• ciemny syrop Muscovado
• 10ml soku z limonki
• 5ml syropu z agawy
• 8 listków bazylii
Sposób przygotowania:
Łączymy składniki i mieszamy z lodem. Odcedzamy, przelewając do niskich kieliszków, podajemy z kostkami lodu.
3 NAGRODA – CHRIS MOSEY, HULA, MANCHESTER, WIELKA BRYTANIA
‘OLMECA, TY I MARTINI’
Kieliszek: do Martini
Dekoracja: róża
Składniki:
• 60ml tequili Olmeca Altos Reposado
• 40ml muscatu Domaine de Coyeux 2006
• 10ml Strega
• 2 krople gorzkiej nalewki cytrynowej
Sposób przygotowania:
Łączymy składniki i mieszamy z lodem. Odcedzamy do kieliszka do martini i doprawiamy cytryną (należy ją wyjąć z koktajlu przed podaniem).
KAROL BOBIŃSKI, BAR STUDIO, WARSZAWA, POLSKA
ORO AZTECA
Składniki:
• 5ml Olmeca Altos Reposado
• 1,5ml świeżego soku z cytryny
• 1ml domowej roboty syropu Three-honey
• 3 krople domowej roboty gorzkiej nalewki kakaowej
Sposób przygotowania:
Podajemy w tradycyjnych szklankach z kawałkami czekolady ukrytymi w dwudziestoczterokaratowym złocie w drinku. Karol podał swój koktajl na srebrnej tacy z kawałkiem gorzkiej czekolady i wędzoną solą morską obok kieliszka.
Źródło: Pernod Ricard Polska