„Polska Smakuje” na Euro 2012

Newsy

„Polska Smakuje” na Euro 2012

13 czerwca 2012

Pod hasłem „Polska Smakuje” Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzić będzie podczas Euro 2012 akcję promującą polską żywność. Goście przybyli na mecze częstowani będą polskimi tradycyjnymi jabłkami, truskawkami, rogalami świętomarcińskimi i sokami.

Spotkanie z przedstawicielami mediów odbywało się w ogrodzie ministerstwa. Wspólnie z ministrem Sawickim uczestniczyli w nim: minister sportu i turystyki Joanna Mucha i prezes Spółki PL 2012 Marcin Herra. O produktach, które podczas polskiego, tradycyjnego śniadania będą podawane opowiadał restaurator, znawca kuchni Adam Gessler.

Odbywające się w Polsce Mistrzostwa Europy będą doskonałą okazją do zaprezentowania przybyłym gościom wyjątkowej, smacznej polskiej kuchni i polskich produktów wysokiej jakości – zaznaczył minister Sawicki.

Działania informacyjno-promocyjne pod hasłem „Polska Smakuje” prowadzone będą podczas Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej UEFA EURO 2012TM w dniach 8 – 28 czerwca br. w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu i Wrocławiu, odpowiednio do odbywających się meczów.

Akcja “Polska Smakuje” prowadzona jest przez nas od wielu lat, była m.in. głównym motywem przewodnim na Gruene Woche w Niemczech, gdzie byliśmy krajem partnerskim, już półtora roku temu. Kontynuując tą podróż po smakowitych produktach z Polski, chcemy również wydłużyć tę akcję na czas Euro 2012 – zapowiedział minister Sawicki.

Promocja ta będzie polegała na prezentacji oraz degustacji produktów, m.in. przy wykorzystaniu specjalnie przygotowanych riksz oznaczonych hasłem akcji. Taka właśnie riksza z polskimi produktami zaprezentowana została podczas dzisiejszej konferencji. Miejscem prezentacji będą okolice dworców kolejowych i portów lotniczych w Warszawie, gdzie rozdawane będą jabłka grójeckie. W Gdańsku goście będą mogli spróbować jak smakują truskawki kaszubskie, w Poznaniu swoją słodyczą zachwycać będą rogale świętomarcińskie, a we Wrocławiu orzeźwiać soki.

Podczas konferencji zaprezentowane zostało „Polskie Śniadanie”. Stół zastawiony różnorodnymi, smakowitymi potrawami to rezultat wspólnego, konkursu ogłoszonego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Sportu i Turystyki oraz Spółkę PL.2012. Celem konkursu było wybranie menu polskiego śniadania, a tym samym zaprezentowanie polskich tradycji kulinarnych.

Dzisiaj chcemy je zaprezentować. Ci turyści, którzy będą poznawali polską gościnność i serdeczność byliby nie w pełni usatysfakcjonowani, gdyby nie posmakowali najlepszych produktów żywnościowych , jakie wytwarzają polscy rolnicy, jakie przygotowuje i podaje do sprzedaży nasze przetwórstwo rolno-spożywcze – powiedział szef resortu rolnictwa.

Wśród pięciu najpopularniejszych propozycji znalazły się: Twaróg z nowalijkami, jajecznica, drożdżowe bułeczki, polskie wędliny i jajka na miękko od kurki zielononóżki kuropatwianej.

Minister Sawicki podkreślił, że gościom przyjeżdżającym na Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej zaprezentujemy tradycyjne polskie śniadanie po to, aby mogli w pełni radować się z piłkarskiego święta.