Dziczyzna oraz wybrane potrawy z polskiego tradycyjnego świątecznego stołu znalazły się w menu bankietu, którym Prezydent RP Bronisław Komorowski podejmował stronę chińską w Polskiej Ambasadzie w Pekinie, na zakończenie swojej wizyty w Chinach.
Podczas przyjęcia dla 400 gości, serwowanego w formie stołu angielskiego podane zostały, m.in. cielęcina w sosie śmietanowo – tymiankowym z pieczarkami, karp w galarecie z chrzanem i jajkiem przepiórczym, chrupiące pierogi z kapustą i grzybami.
Główną atrakcją kulinarną wieczoru były przygotowane przez szefa kuchni dania z dziczyzny: filet z bażanta marynowany w winie na płatkach róż i złote przepiórki glazurowane wiśniami.
Na deser podane zostały tradycyjne polskie ciasta, m.in. makowiec pełen bakalii i sernik krakowski.
Za przygotowanie przyjęcia odpowiadała firma Amber Foods Polska, która pod koniec grudnia 2011 roku otworzyła pierwszą polską restaurację Sarmatia w Chinach.
– To dla nas bardzo ważne wydarzenie i niepowtarzalna okazja by zaprezentować przedstawicielom chińskich władz i biznesu bogactwo smaków tradycyjnej polskiej kuchni, która ma szansę podbić Państwo środka ze względu na oryginalność oraz wysoką jakość produktów. Spotkania na najwyższym szczeblu są doskonałą okazją do promowania polskiej kultury kulinarnej oraz polskich produktów spożywczych – mówił Bartosz Ziółek, prezes Amber Foods Polska.
Amber Foods Polska planuje za pośrednictwem sieci restauracji Sarmatia promować i dystrybuować na chińskim rynku wysokiej jakości polskie produkty spożywcze, takie jak wędliny i kiełbasy, przetwory owocowe, przetwory warzywne, grzyby, słodycze, alkohole (nalewki, miody pitne).