28.02-03.03. br. odbyło się już po raz drugi Międzynarodowe Sympozjum Sztuki Kulinarnej iAGI w Umag w Chorwacji. Tegorocznemu spotkaniu kucharzy z 17 krajów świata przyświecały dwa tematy „Chorwacka Kuchnia Autochtoniczna” oraz „Sytuacja Kobiet w Branży HoReCa”. Tytuł „kuchni autochtonicznej” – otrzymują od dwóch lat chorwackie restauracje, które przydziela im Chorwacka Izba Rzemieślnicza (HOK) przy współpracy z Ministerstwem Turystyki na podstawie projektu o tej samej nazwie. Zadaniem projektu jest promocja i udoskonalenie chorwackiej gastronomii autochtonicznej, czyli przygotowywanie dań zgodnie z tradycyjnymi recepturami i opartej na lokalnych produktach. Tegoroczny Kongres odbył się pod patronatem Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (WACS) oraz Komitetu Women in WACS.
W Sympozjum uczestniczyło ponad 300 gości z różnych zakątków świata: Islandii, Indii, Niemiec, Polski, Rumunii, Węgier, Turcji, Włoch, Słowenii, Sri Lanki, Chorwacji, Rosji, Wielkiej Brytanii, Emiratów Arabskich, Grecji, Bośni i Hercegowiny oraz Chorwacji. Wszyscy uczestnicy mieli okazję zaprezentowania swojej autonomicznej kuchni zarówno podczas wykładów jak i paneli degustacyjnych.
Gośćmi honorowymi Sympozjum iAGI 2013 byli:
– Mr. Villi Bassanesse, Umag burmistrz
– Gissur Gudmundsson, Prezes WACS
– Joanna Magdalena Ochniak, Przewodnicząca Women in WACS