Od 18 maja restauracje, bary i kawiarnie wznowiły swoją działalność. Właściciele lokali gastronomicznych oraz gości cieszą się, że po 9 tygodniach mogą odbywać się spotkania kulinarne. Posiłki można spożywać zarówno w lokalach jak i w ogródkach restauracyjnych, jednak przy zachowaniu wytycznych sanitarnych zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Rozwoju. Zasady te zostały określone podczas konsultacji z przedstawicielami poszczególnych branż.
Uruchomienie działalności branży gastronomicznej umożliwiło wznowienie IX edycji Konkursu „Polska od Kuchni”. Od 25 maja Jury Konkursu „Polska od Kuchni” odwiedza restauracje zgłoszone do tegorocznej edycji. Organizatorzy planują zakończyć swoją pracę do 20 czerwca.
Po raz IX będziemy nagradzać Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Powodzenie akcji w latach ubiegłych potwierdza potrzebę prowadzenia rankingów także w branży gastronomicznej. Sprzyja to rozwojowi przedsiębiorczości na bardzo konkurencyjnym rynku, służy podnoszeniu standardów i zachęca do odwiedzania miejsc o sprawdzonej renomie. W dotychczasowych ośmiu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 000 restauracji, 978 z nich uczestniczyło w akcji, 322 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP).
Celem akcji „Polska od Kuchni” jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji nagrodzonych Złotym Widelcem. Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji. Jurorzy przekazują organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku.
Więcej informacji na temat konkursu www.polskaodkuchni.com.pl