Pączki nadziane maślano-miodowym kremem, oblane polewą z syropu klonowego i podawane z kurczakiem? Tak! W Poland on a Plate – programie kulinarnym w amerykańskiej telewizji inspirowanym polską kuchnią – wszystko jest możliwe. Wystarczy kilka polskich składników i szczypta wyobraźni.
Prowadząca Poland on a Plate Basia Brown, pasjonatka gotowania, odkrywa polskie specjały i prezentuje je widzom w zupełnie nowej formie. Basia udowadnia, że nadwiślańska kuchnia ewoluuje i jest znacznie bogatsza niż powszechnie znane Amerykanom kiełbasa i pierogi.
Rodzimą kuchnię odczarowują także występujący gościnnie szefowie kuchni, dumnie podkreślający swoje polskie korzenie. W programie wzięła udział m.in. Gale Gand, zdobywczyni gwiazdek Michelin, autorka ośmiu książek i gospodarz programu kulinarnego w Food Network, uhonorowana nagrodą James Beard Foundation. Rick Gresh – Executive Chef w pierwszym na świecie hotelu Virgin, przygotował na wizji swój sławny stek okrzyknięty mianem “Chicago’s Best Steak” w 2013 roku. Z pomocą szefów kuchni Basia tworzy oryginalne kombinacje smaków – pierogi nadziewa mięsem homara, a zupę chrzanową wzbogaca o smak zielonych jabłek. Amerykańsko-polska fuzja kulinarna skutkuje niejednokrotnie w zaskakujące połączenia takie jak pączki z lukrem i kurczakiem czy łosoś w sosie bekonowym.
W przepisach Basi Brown nie brakuje składników typowych dla Polski, lecz rzadko używanych przez Amerykanów. Na kuchennym stole pojawiają się m.in. oscypek, świeży chrzan, liście mlecza, pasternak czy marynowane grzyby, które Basia odkryła podczas podróży do Polski.
Program Poland on a Plate skupia się jednak nie tylko na aspekcie kulinarnym. To także rozmowy o pięknie polskich regionów oraz opowieści o kulturze i historii kraju. Jest to kompleksowy obraz Polski podany wprost na talerzu.
Lata obecności Polaków na terenie Stanów Zjednoczonych zaowocowały w szerokie wpływy polskiej sztuki kulinarnej. Dzisiaj tradycyjne oblicze rodzimej kuchni bardzo szybko się zmienia. Nic więc dziwnego, że program Poland on a Plate wzbudza zainteresowanie zarówno wśród Polonii jak i Amerykanów z polskimi korzeniami, którzy pamiętacjąc babcine przepisy chcą nadać im współczesny, nowy smak.
Jesienią 2015 roku w ramówce amerykańskiej telewizji znajdą się nowe odcinki programu Poland on a Plate, w którym na widzów czeka jeszcze więcej smakowych niespodzianek. W planach jest rozszerzenie formuły programu i emisja na ogólnokrajowym kanale PBS.
Poland on a Plate to nowatorski program kulinarny prezentujący polską kuchnię i kulturę w Stanach Zjednoczonych. Prowadząca program Basia Brown spotyka się ze znanymi szefami kuchni z różnych regionów świata, a prezentowane przepisy bazują na oryginalnych smakach polskiej kuchni.
Odcinki programu emitowane są w piątkowe wieczory o 20:30 na antenie Polvision 24,4 i Comcast 397, a także na YouTube oraz stronie PolandonaPlate.com.