Artur Dzierzbicki (kucharz mistrza Polski w piłce nożnej, Lecha Poznań, dyrektor gastronomii w Hotelu Rodan w Kórniku), Tomasz Purol (zwycięzca 5. edycji Top Chefa, szef kuchni Blow Up Hall w Poznaniu) i Joanna Ochniak (przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women in WorldChefs) promowali polską kuchnię w Lizbonie.
Pierwsza prezentacja odbyła się w Clube do Campo w Belas należącego do jednych z najbogatszych Portugalczyków – Adrewa Jordana. Polscy mistrzowie kuchni przygotowali obiad oparty na polskiej żywności ekologicznej. Akcji patronowała Pani Ambasador Anna Kostrzewa-Misztal.
Wśród serwowanych potraw znalazł się duet śledzi na racuszkach z cukinii i kiszonej kapusty z pudrem z jabłek, wołowe polędwiczki sous vide o smaku żubrówki i kaczka duszona w smalcu z gęsi z modrą kapustą w sosie z czarnej porzeczki i ćwikłą z chrzanem oraz szarlotka gruszkowa z sosem z mirabelki i pudrem truskawkowym. Kolejne spotkania promujące polskie produkty ekologiczne i polską kuchnię odbyły się w Rezydencji Ambasady RP w Lizbonie.
Polscy kucharze odwiedzili również najsłynniejszą lizbońską cukiernię Pasteis de Belem (1837) słynącą z małych babeczek oraz tradycyjną w stylu i smakach restaurację D. Fernando II w Sintrze. Natomiast w porcie Covo i Sines udali się na zaproszenie szefa Luisa Alves (World Master Chef) i jego wspaniałej rodziny na kulinarną ucztę. Na stołach królowały ryby, sery, wina i oczywiście słodkości, z których słynie cała Portugalia. Port Since to miejsce narodzin słynnego żeglarza Vasco da Gama i tak jak Lizbona słynie z ciasteczek zwanych na cześć patrona Vasquinhos.