Polskie hodowle karpia stanowią blisko 20% całej produkcji unijnej. Produkcja karpia w ostatnich latach oscyluje od 17-21 tys. ton i co ciekawe niemal w całości trafia na rynek wewnętrzny. Dzięki temu, że większość Polaków wiąże karpia z tradycją bożonarodzeniową okres jego najwyższej sprzedaży przypada na czas świąt. Z szacunków wynika, że na dwa tygodnie przed świętami sprzedawane jest ok. 90% rocznej produkcji.
Marcina Wroński, wiceszef Krajowego Ośrodku Wsparcia Rolnictwa wskazuje, że na uwielbienie karpia i na jego dobrą sprzedaż mogą wpływać jego właściwości zdrowotne, albowiem mięso karpia charakteryzuje się łatwo przyswajalnym białkiem i dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Karp jest również źródłem witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP), witaminy A i D, a także składników mineralnych takich jak: fosfor, selen, żelazo czy magnez.
Fot. www.opolskieryby.pl
Fot. www.opolskieryby.pl
Fot. www.opolskieryby.pl
Źródło: www.wirtualnemedia.pl/