Polscy mistrzowie barmaństwa wybrani

Newsy

Polscy mistrzowie barmaństwa wybrani

16 września 2014

13 września w Warszawie spotkało się dwudziestu barmanów wyłonionych w regionalnych finałach konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014. By zostać jednym z pięciu mistrzów barmaństwa uczestnicy finału musieli perfekcyjnie zaserwować piwo na jeden z trzech czeskich sposobów, wykazać się wiedzą o złocistym trunku oraz prawidłowo odgadnąć piwa w tzw. ślepym teście.

 Najlepsi barmani

Pilsner Urquell Polish Master Bartender to jeden z najbardziej szanowanych konkursów barmańskich w Polsce. Do tegorocznej edycji zakwalifikowało się ponad stu barmanów z całej Polski. Tylko dwudziestu z nich udało się dostać  do ogólnopolskiego finału, który miał miejsce 13 września w Warszawie.

W pierwszej części finału dwudziestu uczestników musiało zachęcić widzów do odwiedzenia lokalu, w którym na co dzień pracują oraz wykazać się perfekcyjnymi umiejętnościami serwowania piwa Pilsner Urquell. W tym celu barmani podzieleni na pary musieli bezbłędnie i w jak najkrótszym czasie zaserwować Pilsner Urquell na jeden z czeskich sposobów – Hladinkę. Dziesięciu barmanów z najlepszymi wynikami przeszło do ścisłego finału. Tam musieli zmierzyć się z pytaniami jury oraz ponownie zaprezentować swój kunszt w nalewaniu piwa, tym razem na czeski sposób Cochtan lub Mliko. Pod uwagę brany był również wynik w tzw. ślepym teście, podczas którego barmani otrzymywali punkty za prawidłowe rozpoznanie pięciu piw jedynie na podstawie ich smaku i aromatu.

Po obradach jury i podsumowaniu punktów uzyskanych przez uczestników finału, najlepszymi bramami w Polsce zostali ogłoszeni:

– Stanisław Zachariasz, pub „Pinokio”, Sopot

 

– Jarosław Górski, klub „Mojito”, Radom

– Leszek Rochmiński, pub „Kampania Piwna Podwale 25″, Warszawa

– Paulina Stachowicz, pub „Mojito”, Radom

– Tomasz Kapuścik, klub „Gramofon”, Tychy

– Najważniejszy w pracy barmana jest kontakt z ludźmi. To jak rozmawiamy z gośćmi często decyduje o tym czy znów pojawią się u nas w pubie. W drugiej kolejności potrzebna jest wiedza. Program Polish Master Bartender pozwolił mi na zdobycie dodatkowych umiejętności, przede wszystkim nauczyłam się serwowania piwa na trzy czeskie sposobypowiedziała Paulina Stachowicz.

Piątka najlepszych barmanów została nagrodzona finansowo, dodatkowo 10 zwycięzców wyjedzie na Pilsner Fest do Pilzna oraz weźmie udział w profesjonalnym szkoleniu barmańskim.

Najlepszych polskich barmanów wybrało jury w składzie Ryszard Berent (Prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów), Patryk Pietrzak (Ambasador marki Pilsner Urquell), Marcin Świetlikowski (autor bloga smakpiwa.wordpress.com), Michał Kopik (autor bloga piwnygaraz.pl i sędzia piwny) oraz Marek Chachuła (Kompania Piwowarska).

W drodze po mistrzostwo

By przystąpić do walki o miano jednego z najlepszych w Polsce barmani musieli rozwiązać specjalny test, w którym znalazły się pytania dotyczące złocistego trunku oraz piwa Pilsner Urquell. W ten sposób wyłoniono grupę ponad 100 najlepszych uczestników konkursu, którzy następnie wzięli udział w szkoleniu Experience Day. W trakcie kursu barmani poznali trudną sztukę perfect pour, na którą składa się m.in. przygotowanie i dobór szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu i odpowiednia piana.

Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa była wizyta tzw. tajemniczego klienta. Podczas jego  niezapowiedzianej i anonimowej wizyty barmani musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi podczas pierwszego etapu. Każde takie spotkanie kończyło się wypełnieniem przez tajemniczego klienta ankiety z punktacją, która decydowała o udziale barmana w finale regionalnym.

Dwudziestkę finalistów wyłoniły regionalne finały, które zostały zorganizowane w Gdyni, Krasnymstawie, Chorzowie i Zielonej Górze. W ten sposób zostali wyłonieni barmani z każdego regionu Polski.