13 września w Warszawie spotkało się dwudziestu barmanów wyłonionych w regionalnych finałach konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014. By zostać jednym z pięciu mistrzów barmaństwa uczestnicy finału musieli perfekcyjnie zaserwować piwo na jeden z trzech czeskich sposobów, wykazać się wiedzą o złocistym trunku oraz prawidłowo odgadnąć piwa w tzw. ślepym teście.
Najlepsi barmani
Pilsner Urquell Polish Master Bartender to jeden z najbardziej szanowanych konkursów barmańskich w Polsce. Do tegorocznej edycji zakwalifikowało się ponad stu barmanów z całej Polski. Tylko dwudziestu z nich udało się dostać do ogólnopolskiego finału, który miał miejsce 13 września w Warszawie.
W pierwszej części finału dwudziestu uczestników musiało zachęcić widzów do odwiedzenia lokalu, w którym na co dzień pracują oraz wykazać się perfekcyjnymi umiejętnościami serwowania piwa Pilsner Urquell. W tym celu barmani podzieleni na pary musieli bezbłędnie i w jak najkrótszym czasie zaserwować Pilsner Urquell na jeden z czeskich sposobów – Hladinkę. Dziesięciu barmanów z najlepszymi wynikami przeszło do ścisłego finału. Tam musieli zmierzyć się z pytaniami jury oraz ponownie zaprezentować swój kunszt w nalewaniu piwa, tym razem na czeski sposób Cochtan lub Mliko. Pod uwagę brany był również wynik w tzw. ślepym teście, podczas którego barmani otrzymywali punkty za prawidłowe rozpoznanie pięciu piw jedynie na podstawie ich smaku i aromatu.
Po obradach jury i podsumowaniu punktów uzyskanych przez uczestników finału, najlepszymi bramami w Polsce zostali ogłoszeni:
– Stanisław Zachariasz, pub „Pinokio”, Sopot
– Jarosław Górski, klub „Mojito”, Radom
– Leszek Rochmiński, pub „Kampania Piwna Podwale 25″, Warszawa
– Paulina Stachowicz, pub „Mojito”, Radom
– Tomasz Kapuścik, klub „Gramofon”, Tychy
– Najważniejszy w pracy barmana jest kontakt z ludźmi. To jak rozmawiamy z gośćmi często decyduje o tym czy znów pojawią się u nas w pubie. W drugiej kolejności potrzebna jest wiedza. Program Polish Master Bartender pozwolił mi na zdobycie dodatkowych umiejętności, przede wszystkim nauczyłam się serwowania piwa na trzy czeskie sposoby – powiedziała Paulina Stachowicz.
Piątka najlepszych barmanów została nagrodzona finansowo, dodatkowo 10 zwycięzców wyjedzie na Pilsner Fest do Pilzna oraz weźmie udział w profesjonalnym szkoleniu barmańskim.
Najlepszych polskich barmanów wybrało jury w składzie Ryszard Berent (Prezydent Stowarzyszenia Polskich Barmanów), Patryk Pietrzak (Ambasador marki Pilsner Urquell), Marcin Świetlikowski (autor bloga smakpiwa.wordpress.com), Michał Kopik (autor bloga piwnygaraz.pl i sędzia piwny) oraz Marek Chachuła (Kompania Piwowarska).
W drodze po mistrzostwo
By przystąpić do walki o miano jednego z najlepszych w Polsce barmani musieli rozwiązać specjalny test, w którym znalazły się pytania dotyczące złocistego trunku oraz piwa Pilsner Urquell. W ten sposób wyłoniono grupę ponad 100 najlepszych uczestników konkursu, którzy następnie wzięli udział w szkoleniu Experience Day. W trakcie kursu barmani poznali trudną sztukę perfect pour, na którą składa się m.in. przygotowanie i dobór szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki, siła strumienia z kranu i odpowiednia piana.
Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa była wizyta tzw. tajemniczego klienta. Podczas jego niezapowiedzianej i anonimowej wizyty barmani musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi podczas pierwszego etapu. Każde takie spotkanie kończyło się wypełnieniem przez tajemniczego klienta ankiety z punktacją, która decydowała o udziale barmana w finale regionalnym.
Dwudziestkę finalistów wyłoniły regionalne finały, które zostały zorganizowane w Gdyni, Krasnymstawie, Chorzowie i Zielonej Górze. W ten sposób zostali wyłonieni barmani z każdego regionu Polski.