13 grudnia w Folwarku Szlacheckim w Kończycach Wielkich na Śląsku Cieszyńskim odbyło się niezwykłe wydarzenie kulturalno-kulinarne czyli Polscy Kucharze Seniorom „Świeć Betlejemska Gwiazdo”. To kolejna akcja charytatywna organizowana przez brać kucharską z całego kraju.
Grudniowa kolacja wigilijna skierowana była do osób starszych. Podopieczni Domów Seniora oraz Domów Pomocy Społecznej mogli wysłuchać koncertu świątecznego w wykonaniu Mikołaja Króla, artysty teatru muzycznego w Gliwicach oraz Jakuba i Łukasza Sowy, muzyków jastrzębskich.
Na stole wigilijnym znalazły się dania regionalne ze Śląska, Kaszub, Mazowsza i Małopolski. Szefowie przez dwa dni przygotowywali potrawy, wśród których znalazły się m.in.: barszcz czerwony z krokietem, żur śląski z białą kiełbasą i grzybami leśnymi, makówki, moczka, kutia, śledzie kiszone, karb smażony, dorsz pieczony.
– Przygotowaliśmy też sałatki ze śledziem i kompot z suszonych owoców. Są to dość znane potrawy zarówno w Warszawie skąd pochodzę jak i w Krakowie, gdzie pracuję, a nawet na Pomorzu, gdzie mieszkam – mówi Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni z hotelu Kossak**** w Krakowie.
Nie zabrakło też śledzi smażonych, pstrągów wędzonych i szynek przygotowanych przez Łukasza Kończaka, szefa kuchni Folwarku 1760 Kończycach Wielkich.
Autorami tego niesamowitego wydarzenia byli: Łukasz Kończak, Łukasz Kocur, Michał Bałazy, Robert Joachimiak-Szpinda, Mateusz Wojnar, Zbigniew Stempień, Jan Grudniewski i Agnieszka Łyjak pomagali im Jerzy Poznański, Andrzej Pawlas, Małgorzata Stach, Wojciech Krzak, Agnieszka Hajbura-Michałowska, Mariusz Kuś, Konrad Klimek, Michał Gerwatowski i Jan Filipczyk. Akcję wspomagali uczniowie Zespołu Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju pod egidą Iwony Wewióry i Małgorzaty Lach. Organizatorem i pomysłodawcą spotkania był Michał Bałazy.