S.Pellegrino Young Chef to kulinarny konkurs dla młodych kucharzy z całego świata, który odbywa się w czterech etapach. Pierwszym z nich są aplikacje online, które składać można poprzez stronę www.sanpellegrinoyoungchef.com/en/application. Następnie wszyscy zakwalifikowani kandydaci zostaną podzieleni na 12 regionów, a w każdym regionie odbędzie się specjalny półfinał. Łącznie w 12 półfinałach rywalizować będzie 135 wybranych uczestników, reprezentujących swoje kraje. Każdy półfinalista przygotuje danie konkursowe, które zostanie ocenione przez prestiżowe jury, składające się z niezależnych, najlepszych szefów kuchni tego regionu. Wśród jurorów półfinału regionalnego dla Centralnej Europy znalazło się dwóch znanych szefów kuchni z Polski: Iwona Niemczewska i Marcin Popielarz, którzy wspólnie z kolegami z Niemiec, Austrii i Węgier ocenią wszystkie dania w oparciu o trzy kryteria i zdecydują o jednym, regionalnym zwycięzcy.
Pod koniec 2019 roku 12 osób z całego świata zostanie przedstawionych jako oficjalni finaliści konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Wybrani szefowie otrzymają zaproszenie do ostatniego etapu konkursu, który odbędzie się w Mediolanie we Włoszech. Każdemu uczestnikowi zostanie przydzielony „Mentor” (członek regionalnego jury), który będzie pomagał przy przygotowaniu dania konkursowego, zapewniał wsparcie i porady podczas finału. Jeśli do Wielkiego Finału zakwalifikują się uczestnicy z Polski, będą ich wspierać i oceniać właśnie Iwona Niemczewska lub Marcin Popielarz.
Szef kuchni w spódnicy
Iwona Niemczewska to była prawniczka, która porzuciła zawód dla gotowania, które kocha i sprawia jej prawdziwą radość w życiu. Swoją pracą udowadnia, że wirtuozem i prawdziwą osobowością w kuchni może być również kobieta. Właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji Z drugiej strony lustra specjalizuje się w tworzeniu na bazie naturalnych i wyselekcjonowanych składników dań zarówno w stylu fine dining, jak i slow food. Dzięki stażom w restauracjach docenionych gwiazdkami Michelin (Hibiscus, Murano czy Club Gascogne), oraz gastronomicznym podróżom podczas których odwiedza najlepsze światowe restauracje i poznaje lokalną kulturę gastronomiczno – produktową ukształtowała w sobie światopogląd i wizję tworzenia sztuki kulinarnej, które wyraża w swoich daniach i w podejściu do swojego restauracyjnego zespołu. Jest także uznanym trenerem i sędzią kulinarnym oraz laureatką nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska.
– Fine dining można porównać do sztuki wystawianej na wielkiej scenie. Mamy do czynienia z doskonałymi składnikami, piękną oprawą oraz niesamowitymi emocjami. Bardzo się cieszę, że będę mogła obserwować rozwój polskich młodych talentów na międzynarodowej scenie i wspierać ich w realizacji celów i pasji – mówi Iwona Niemczewska.
Wybór Iwony Niemczewskiej na jurora to deklaracja S.Pellegrino dla wsparcia kobiet w środowisku gastronomii. S.Pellegrino wierzy, że w rozwijaniu talentu nie powinny przeszkadzać żadne ograniczenia. Dlatego też marka nawiązała współpracę z organizacją The Parabere Forum, której celem jest stworzenie potężnej, globalnej sieci, by wzmocnić wpływ kobiet w branży gastronomicznej. Dodatkowo czwarta edycja S.Pellegrino Young Chef została przedefiniowana z zamiarem poszerzenia różnorodności uczestników.
–S.Pellegrino zdaje sobie sprawę, że gastronomia może być wyzwaniem dla kobiet-kucharzy, które często stanowią tam mniejszość – mówi Stefano Marini, dyrektor Sanpellegrino International Business Unit. – Dlatego, aby zademonstrować nasze wsparcie i sprawić, by konkurs był tak wszechstronny, jak to tylko możliwe, staramy się, aby w każdej regionalnej puli kandydatów znalazły się co najmniej trzy kobiety. Ponadto dążymy do zapewnienia uczciwej reprezentacji kobiet-kucharzy w regionalnych jury w 2019 roku oraz zrównoważonego pod względem płci jury w światowym finale w 2020 roku. Wiemy, że utalentowani ludzie żyją na całym świecie, dlatego chcemy pracować też nad zwiększeniem obecności kobiet, by pokazać pełen obraz talentu.
Trzydziestoletni talent młodego pokolenia
Drugim jurorem z Polski jest Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji Biały Królik oraz finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef. Marcin zachwycił międzynarodowe jury konkursu swoją interpretacją halibuta w regionalnej odsłonie i jako jedyny kandydat z Europy dotarł do finałowej trójki. Specjalizuje się w kuchni alternatywnej oraz kuchni nowoczesnej nawiązującej do polskich dań tradycyjnych, głównie regionu Żuław i Kujaw. Reprezentuje kucharzy młodego pokolenia, którzy są otwarci na tworzenie oryginalnych połączeń smakowych z wykorzystaniem naturalnych i regionalnych produktów. Jego kariera stanowi przykład rozwoju młodego człowieka, który dzięki ciężkiej pracy, ale też kreatywności i otwartości, już dzisiaj zdobył wysoką pozycję w świecie kulinarnym.
– Zawsze warto mierzyć wysoko. Do startu w konkursie zachęcam szczególnie osoby, które specjalizują się w rodzimej kuchni, a za cel stawiają sobie odkrywanie jej na nowo i reinterpretowanie. Kandydatowi, który przejdzie kwalifikacje, będę starał się przekazać swoją wiedzę i doświadczenie wyniesione z poprzedniej edycji konkursu, by pomogły mu wejść na sam szczyt – mówi szef kuchni.
Konkurs, który daje szansę
Kandydaci ubiegający się o tytuł S.Pellegrino Young Chef 2020 będą oceniani według trzech kryteriów konkursowych: umiejętności techniczne, kreatywność i przekonania.
W tym roku po raz pierwszy zostanie przyznana zarówno nagroda S.Pellegrino Young Chef, ale też trzy dodatkowe: Fine Dining Lovers Food For Thought Award, S.Pellegrino Award for Social Responsibility oraz Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy.
W konkursie może wziąć udział każdy młody kucharz, który ma mniej niż 30 lat w momencie aplikacji oraz co najmniej rok doświadczenia pracy w restauracji jako chef, sous chef, chef de partie, chef de cuisine lub commis. Ważna jest też znajomość języka angielskiego w stopniu komunikatywnym, ponieważ jest on oficjalnym językiem konkursu. Organizatorzy konkursu pokrywają koszty podróży i noclegu uczestnika, który zakwalifikuje się do półfinału regionalnego czy finału światowego. Aplikować można do 30 kwietnia 2019 roku poprzez formularz dostępny na stronie internetowej: http://www.sanpellegrinoyoungchef.com/en.