To już VII edycja konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych. Spośród licznych zgłoszeń Komisja Konkursowa zakwalifikowała do kolejnego etapu, czyli półfinałów 26 zgłoszeń – to jest o dwa więcej, niż w poprzednich edycjach. Tak wysoka liczba półfinalistów wynika z wyjątkowo wysokiego poziomu przygotowanych dań, już na etapie wstępnym.
Półfinały odbywają się w dwóch turach. Pierwsza miała miejsce 26 stycznia br. w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu. Każdy z młodych kucharzy w ciągu 1 godz. 40 minut przygotował danie główne z gęsiny z użyciem żurawiny, Delikatu Przyprawy Warzywnej KNORR oraz kaszy pęczak.
Temat okazał się bardzo trudny, natomiast wszyscy półfinaliści wykazali się znajomością surowca oraz prawidłowym jego przygotowaniem. To, na co zwrócił szczególną uwagę przewodniczący jury Andrzej Bryk podsumowując konkurs, to prawidłowe napisanie receptury, wykorzystanie jak największej ilości sprzętu dostępnego w Centrum Kulinarnym oraz odpowiedni czas serwowania potraw. Gęsinę można przygotowywać w niskiej temperaturze (58-59oC), co wymusza na kucharzu bardzo szybkie nałożenie dania na talerz i natychmiastowe wydanie, gdyż w innym przypadku, pomimo ciepłych talerzy, danie szybko stygnie. Wszystkie wskazówki przekazane przez jury są bardzo cenne dla uczestników, tym bardziej, że zwycięzca konkursu weźmie udział w finale Primerba Cup, gdzie zmierzy się z profesjonalnymi szefami kuchni.
Drugi półfinał zaplanowany jest na 16 lutego br., a finał – na 8 marca br. Patronat honorowy nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a patronat medialny „Poradnik Restauratora”.