Zapoznajmy się z sylwetkami sędziów Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2013 (24 września br.). Dziś przedstawiamy kolejnego sędziego Tomasza Jakubiaka – kucharza i dziennikarza kulinarnego.
Wcześniej szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gospodarz popularnego programu „Jakubiak w sezonie” w telewizji kuchnia+ Przez cztery lata związany z telewizją śniadaniową „Dzień Dobry TVN” oraz gościnnie w programie „Pytanie na śniadanie”.
W programie „Jakubiak w sezonie”, Tomek przekonuje do korzystania z rodzimych, sezonowych produktów, a także odwiedza polskich rolników i hodowców.
W ramach współpracy z telewizją kuchnia+, Tomasz Jakubiak wziął udziału w dwóch edycjach Food Film Festiwal. Wspierał festiwal merytorycznie, jak również przygotowywał uroczyste, finałowe kolacje, między innymi dla takich gości jak Nigel Slater – brytyjska gwiazda kulinariów, dziennikarz i krytyk.
Tomasz Jakubiak jest promotorem zdrowego jedzenia. Przez dwa lata, z sukcesem, współpracował z NORGE – Norwegian Seafood Export Council (Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza), ucząc Polaków, jak ważnym elementem jadłospisu są ryby.
Oprócz zdrowego jedzenia, Tomasz Jakubiak promuje również polskie marki. Od ponad roku współpracuje z firmą AMICA, prowadząc pokazy „INTEGRA-cje kulinarne”. Będąc ambasadorem firmy AMICA, opowiada się za zdrowym stylem życia, stawiając na produkty świeże, polskie i sezonowe.
Z ogromnej wiedzy i doświadczenia Tomasza Jakubiaka korzysta wiele firm i instytucji, stąd liczne warsztaty kulinarne m.in. dla takich wiodących marek jak Hewlett Packard (HP), PLAY, Schwarzkopf, Kompania Piwowarska, Kraft Foods czy Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych, a także dla SGGW (warsztaty dla intendentek) oraz warsztaty dla uczniów szkół gastronomicznych.
Jako ekspert jest zapraszany na prestiżowe wydarzenia kulinarne. Między innymi był prelegentem w panelu kulinarnym organizowanym przez magazyn MaleMan czy współtworzył Galę Grand Prix Magazynu wino 2012.
Sam również doskonali się i podróżuje „za smakami”. W tym celu odwiedził m.in. Sri Lankę, Maderę, Gruzję a w Rzymie szkolił się pod okiem Nestora Grojewskiego – kucharza gwiazd Hollywood.
W roku 2013 Tomasz Jakubiak dołączył do elitarnej organizacji zrzeszającej najlepszych szefów kuchni w Polsce – Klubu Szefów Kuchni. Znani z telewizyjnych ekranów i najlepszych restauracji kucharze łączą siły, pomysły i entuzjazm, promując polską kuchnię i troszcząc się o edukację młodego pokolenia kucharzy.
Celem działania Fundacji KSK jest kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków “Klubu Szefów Kuchni”, oraz organizowanie i pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów oraz wystaw.
Tomasz Jakubiak z oddaniem angażuje się także w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży. Często bierze udział w pokazach organizowanych dla fundacji pomagających dzieciom a także w ośrodkach szkolno-wychowawczych. Uczy dzieci i młodzież jak świadomie i smacznie można jeść.
Za tydzień: Marcin Soból