Zapoznajmy się z sylwetkami sędziów półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2013 (24 września br.). Dziś przedstawiamy kolejnego sędziego – Andrzeja Jakomulskiego, szefa kuchni w hotelu LEDA SPA w Kołobrzegu.
Andrzej Jakomulski swoje pierwsze kroki w gastronomi stawiał w nowo otwieranym hotelu Amber Balic w Międzyzdrojach, skąd pochodzi.
Fach zdobywał pod okiem mistrzów kuchni z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Następnie pracował w hotelu Klimczok w Szczyrku. W 2004 roku objął stanowisko szefa kuchni w Villi Sedan w Sopocie.
W latach 2005-2008 szefował w takich obiektach jak hotel Łeba w Łebie i Royal Baltic w Ustce.
Od 2008 roku jest szefem kuchni w hotelu LEDA SPA w Kołobrzegu, a także wykładowcą w Europejskim Centrum Edukacji w Koszalinie realizując projekt ” Akademia Mistrzów kuchni”.
Był uczestnikiem wielu konkursów kulinarnych w Polsce a także sędzią kulinarnym w konkursach Młody kreator sztuki kulinarnej Primerba Cup; Festiwal ryb bałtyckich.
Jest miłośnikiem kuchni francuskiej i pasjonatem kuchni polskiej regionalnej.