Zapoznajmy się z sylwetkami sędziów Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2013 (24 września br.). Jako pierwszego sędziego przedstawiamy Zenona Hołubowskiego, Executive Chefa i właściciela Hotelu Hołubowski oraz Tawerna Toscana w Pile.
Zenon Hołubowski jest członkiem Amerykańskiej Federacji Kulinarnej (American Culinary Federation), Światowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni (World Association of Chefs’ Societies) oraz Honorowym Członkiem Euro-Toques Polska.
Swoje szlify kulinarne w latach 1991-2001 zdobywał w Stanach Zjednoczonych, gdzie ukończył Culinary Institute of America. Dalsze doświadczenia przyniosły liczne podróże kulinarne, m.in. do krajów skandynawskich, Hiszpanii, Niemiec, Turcji oraz Azji. Swoją pasję do kuchni włoskiej realizował także podczas pobytu we Włoszech, gdzie we Florencji szkolił się w Scuola di Arte Culinaria.
Zenon Hołubowski to ceniony członek jury ogólnopolskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Jako jeden z dwóch szefów kuchni w Polsce jest jurorem certyfikowanym przez WACS.
W 2009 i 2011 roku był sędzią w zawodach WACS Global Chef Challenge w Budapeszcie, a w 2013 roku – Przewodniczącym Jury Eliminacji Krajowych do półfinału Global Chef Challenge. Przewodniczącym Jury był także m.in. w takich konkursach jak Primerba Cup (w latach 2010, 2011, 2012), Młody Kreator Sztuki Kulinarnej (w latach 2010, 2011, 2012, 2013) oraz Festiwal Dobrego Smaku (w roku 2012).
Zenon Hołubowski w 2011 oraz 2012 roku był sędzią Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski, a od dwóch lat jest także Ambasadorem tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego dla profesjonalistów w Polsce.
Za tydzień: Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny.