Polbisco: Czy branży czekoladowej grozi zapaść?

Aktualności

Polbisco: Czy branży czekoladowej grozi zapaść?

Branża słodyczy i czekolad w Polsce stoi dzisiaj przed trudnymi wyzwaniami, które wpływają na jej funkcjonowanie i rentowność. Wśród najważniejszych problemów można wymienić wysoki VAT, nowe regulacje prawne, wysokie koszty produkcji i surowców, transportu oraz wysokie koszty zatrudnienia pracowników – mówi Marek Przeździak, prezes Polbisco Polskiego Stowarzyszenia Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych.

Podatek VAT jest jednym z kluczowych elementów wpływających na koszty produkcji i ceny końcowe produktów. Podatek VAT na słodycze i czekolady w Polsce wynosi 23%, co jest jednym z najwyższych stawek w Unii Europejskiej. Dla porównania w Niemczech VAT na te produkty wynosi 7%.

Producenci muszą mierzyć się także ze wzrostem cen surowców. Dla przykładu ceny kakao wzrosły ponad trzykrotnie w ciągu ostatniego roku, co stanowi poważny problem dla firm , które wykorzystują ten składnik w swoich produktach. Jako główną przyczynę problemów z zaopatrzeniem w kakao wymienia  się niesprzyjające warunki pogodowe, choroby drzew, brak nowych nasadzeń w krajach pochodzenia, znaczne wycinki drzew kakaowca. Na wzrost cen surowców mają wpływ również nowe regulacje , od 23 czerwca obowiązuje rozporządzenie UE mające na celu przeciwdziałanie wylesianiu i degradacji lasów w łańcuchach dostaw (EUDR). Kakao jest jednym z kluczowych surowców podlegających nowym regulacjom. Operatorzy i handlowcy mają 18 miesięcy na wdrożenie nowych przepisów,  a przepisów wykonawczych ciągle brak.  W przypadku małych i mikroprzedsiębiorstw okres ten wprawdzie wydłuża się do 30 czerwca 2025 r. ale wszystkie firmy muszą się do tego przygotować bo kary przewidziane w przepisach są dla firm zabójcze.

Producenci muszą się mierzyć także z szeregiem nowych obowiązków  związanych z obecnymi i planowanymi regulacjami dotyczącymi m.in.  zrównoważonego rozwoju, ROP i gospodarki o obiegu zamkniętym. Wpływają one  na znaczący wzrost kosztów produkcji,  także poprzez konieczność wyszkolenia lub zatrudnienia dodatkowych pracowników aby spełnić nowe wymogi prawne.

Koszty zatrudnienia pracowników również rosną. Wzrost płac wynika z rosnących kosztów życia oraz konieczności przyciągania i utrzymania wykwalifikowanej kadry. W Polsce minimalna płaca wzrosła znacząco w ostatnich latach, co dodatkowo obciąża budżety firm.

Nie można zapomnieć także o kosztach energii, wody czy też transportu, które odgrywają kluczową rolę, wpływając na każdy etap łańcucha dostaw – od pozyskiwania surowców po dostarczanie gotowych produktów do sklepów. Wzrost cen paliw i opłat za przewozy międzynarodowe wpływa na koszty surowców. Koszty transportu wpływają również na logistykę i dystrybucję gotowych produktów

Branża słodyczy i czekolad stoi przed wieloma wyzwaniami, które wymagają od producentów elastyczności i innowacyjności. Wymienione powyżej czynniki to tylko niektóre z problemów, z którymi muszą się zmierzyć firmy w naszej branży a już niestety mamy sygnały, szczególnie od mniejszych firm, że obawiają się poważnie o swoją przyszłość.

źródło: Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Cukierniczych i Czekoladowych Polbisco
oprac.: red.