W finale wystartuje 20 laureatów eliminacji, a oceniać ich będzie jury złożone z najlepszych Mistrzów Sushi na świecie. Patronat merytoryczny nad Poland Sushi Cup objął World Sushi Skills Institute / All Japan Sushi Association – organizator światowego finału w Japonii (21-23 sierpnia 2019).
Eliminacje do Poland Sushi Cup 2019 polegały na złożeniu aplikacji konkursowej na stronie www.polandsushicup.pl, wraz ze zdjęciem własnej kompozycji sushi w stylu Edo-mae. Startujący musieli mieć minimum 5-letnie doświadczenie w pracy kucharza sushi oraz posiadać certyfikat Sushi Proficiency. Certyfikat ten wydaje tylko, na podstawie odbytego szkolenia i zdanego egzaminu, World Sushi Skills Institute z Japonii – partner merytoryczny konkursu. Dla zawodników, którzy zakwalifikowali się do finału, ale nie posiadają certyfikatu, Organizatorzy przewidzieli bezpłatny udział w szkoleniu i egzaminie, które odbędą się w dniach 13 i 14 czerwca.
W eliminacjach wystartowało prawie 70 uczestników. Jury wybrało 20. Przewodniczącym jury został Alon Than – zwycięzca World Sushi Cup 2015 w Tokio, właściciel ulubionych restauracji sushi Warszawiaków, niestrudzony popularyzator i nauczyciel sztuki sushi w Polsce. Alon nie tylko z wielkim sukcesem prowadzi swoje restauracje, ale także kształci kolejne pokolenia kucharzy sushi. Jak podkreśla: „Idea zorganizowania polskiej edycji Sushi Cup wzięła się z pasji odkrywania tajników sushi. To nie tylko kuchnia, to filozofia, czy wręcz sztuka, która wymaga cierpliwości i wiedzy. Moją drugą domeną zawodową jest edukacja i propagowanie najlepszych wzorców sushi – tej chyba najtrudniejszej sztuki kulinarnej na świecie …” Alon jako honorowy Przewodniczący Jury nie będzie oceniał Finalistów.
W jury konkursu zasiądą wielcy Mistrzowie Sushi na świecie, reprezentujący różne kraje, ale łączy ich jedno – ogromna miłość nie tylko do sushi, ale przede wszystkim dzielenia się swoją wiedzą, wspólna nauka oraz wyszukiwanie prawdziwych talentów.
Do Warszawy przylecą z trzech kontynentów:
• Iulian Constantin, Rumunia – prekursor kuchni japońskiej w swoim kraju. Finalista World Sushi Cup 2014. Dzięki niestrudzonej pasji dziś zarządza siecią restauracji Zen w Bukareszcie i kształci kolejną setkę swoich godnych naśladowców.
• Jorge Dionicio, USA – ten urodzony w Limie, Peru prawdziwy mistrz stylu Edo-mae od ponad 15 lat pracuje i trenuje w najlepszych restauracjach sushi w Stanach Zjednoczonych – od Nowego Jorku, przez Austin po Los Angeles.
• Vladimir Pak, Norwegia – zwycięzca World Sushi Cup 2017, dzięki swoim niezwykłym umiejętnościom technicznym zaliczany jest do najbardziej wpływowych Mistrzów Sushi na świecie. Właściciel restauracji Omakase w Oslo.
• Wagner Spadacio, Francja – szef sushi w najbardziej znanej i prestiżowej restauracji sushi na świecie – Nobu Fairmont, w Monte Carlo. Spadacio to najmłodszy, lecz niezwykle utytułowany członkiem Jury. Ten niespełna 30-latek wygrał najważniejsze konkursy sushi we Francji, a w 2018 został wicemistrzem World Sushi Cup w Tokio.
• I wreszcie Hirotoshi Ogawa, Japonia. Wielki Mistrz i wielkie nazwisko, Propagator sushi na całym świecie. Nauczał w ponad 50 krajach na świecie! Pan Ogawa został nie tylko członkiem Jury, ale sprawuje również cały nadzór merytoryczny nad organizacją i przebiegiem konkursu. Przeprowadzi również szkolenie i egzamin dla Zawodników, nieposiadających certyfikatu Sushi Proficiency.
– Zaproszenie tak niezwykłego grona Jurorów było możliwe tylko dzięki wielkiej pasji moich wybitnych Kolegów. Podczas naszych zawodowych spotkań zawsze podkreślałem, że Polska jest krajem, w którym sushi ma swoje wielkie grono smakoszy oraz wielu młodych adeptów tej sztuki kulinarnej. Jestem Im niezmiernie wdzięczny, że zgodzili się, pomimo natłoku zajęć, przyjechać do Polski i sędziować nasz krajowy Konkurs. Gorąco wierzę, że Laureat, który będzie reprezentował Polskę podczas finałów w Tokio, zostanie zauważony i doceniony! – komentuje Alon Than, przewodniczący Jury.
Wielki finał Poland Sushi Cup odbędzie się w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal, przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie, w sobotę 15 czerwca w godz. 9.30 – 17.00.
Zawodnicy będą musieli wykazać się umiejętnościami sprawiania ryb, przygotowania talerza w klasycznym stylu Edo-mae oraz pokazać swój talent, prezentując autorski talerz sushi. Wspaniale emocje oraz niezwykłe widowisko – gwarantowane! Wszak sushi to nie tylko rodzaj kuchni. Sushi – jak mawiają Japończycy – to sztuka, to kultura.
Milena Niedziela
Spark Communication
tel. 604 97 14 87
e-mail: milena.niedziela@sparkcom.pl