Premiera XIII edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants, który tworzy kulinarną mapę Polski, ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce i wręczenie nagród dla szefów kuchni, którzy swoją pracą, osiągnięciami i doświadczeniem promują polską gastronomię w kraju i zagranicą, inspirują i wytyczają nowe, kulinarne trendy odbędzie 29 kwietnia 2024 r. w Majątku Howieny. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
W wydarzeniu weźmie udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2024. Podczas Gali poznamy najlepszą restaurację i karczmę w Polsce.
Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody będą przyznawane w pięciu grupach: jeden widelec, dwa widelce, Award of Excellence – 3 widelce, Best of Award of Excellence – 4 widelce, Grand Award – 5 widelców. Restauracje i karczmy, które otrzymały 1 lub 2 widelce zostaną ogłoszone na stronie www.poland100bestrestaurants.pl.
Podczas Gali przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Szef Kuchni Jutra, Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent.
Kto wygrywał do tej pory? Dotychczasowi laureaci w kategorii – Najlepsza restauracja w Polsce:
2023 – DRUKARNIA SMAKU – ZAKOPANE
Szef kuchni Karol Górka
2022 – STARA WOZOWNIA – MAŁA WIEŚ
Szef kuchni Sebastian Olma
2021 – LA BRASSERIE MODERNE – WARSZAWA
Szef kuchni Maciej Majewski
2019 – PLATTER BY KAROL OKRASA – WARSZAWA
Szef kuchni Karol Okrasa
2018 – WODNA WIEŻA – PSZCZYNA
Szef kuchni Dominik Duraj
2017 – N31 RESTAURANT&BAR – WARSZAWA
Szef kuchni Robert Sowa
2016 – AMBER ROOM – WARSZAWA
Szef kuchni Robert Skubisz
2015 – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA
Szef kuchni Jarosław Walczyk
2014 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
Szef kuchni Adam Komar
2013 – RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS – WZGÓRZA DYLEWSKIE
Szef kuchni Bartosz Budnik
2012 – RESTAURACJA TAMKA 43 – WARSZAWA
Szef kuchni Robert Trzópek
2011 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
Szef kuchni Adam Komar
Więcej informacji na https://www.poland100bestrestaurants.pl/