W wydarzeniu weźmie udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2018. Podczas Gali poznamy najlepszą restaurację i karczmę w Polsce.
W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 1141 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody będą przyznawane w czterech grupach : AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce PLUS. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów, 25% oceny inspektorów.
Podczas Gali przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Szef Kuchni Jutra, Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku.
Gala jest formą podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i przewodnik to również świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii w 2018 roku i jednocześnie doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.
Uwieńczeniem wieczoru będzie 4 daniowa, najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce. Menu przygotował szef kuchni Willi Poprad Artur Pasoń. Połączenie tradycji i nowoczesności z wykorzystaniem lokalnych smaków sprawią, że podniebienia nawet najbardziej wymagających gości zostaną w pełni zaspokojone. W menu znajdziemy: PRZYSTAWKA – oscypek podany z biszkoptem z rukoli, wytrawną gruszką sous-vide w czerwonym winie i liśćmi kafiru, okrasą z boczku podegrodzkiego oraz konfiturą z suski sechlońskiej i nutą śliwowicy łąckiej. ZUPA – krem z wędzonych ziemniaków na wywarze z ogonów wołowych podawany z chipsami z czarnego czosnku, tapioką w aromacie suszonych grzybów oraz esencją pietruszkową. DANIE GŁÓWNE – wolno gotowane policzki wołowe podawane z kaszotto gryczanym z kasztanami, kalafiorem romanesco, pudrem z buraka oraz sosem demi-glace warzywnym. DESER – jabłko z gospodarstwa domowego Potońców podane na kruszonce z musem cytrynowym, kremem laskowym oraz nalewką malinową Willi Poprad. Po uroczystym wręczeniu nagród będą dostępne bufety komponowane z produktów regionalnych otaczających malowniczą dolinę Popradu.
Najlepszą restauracją w Polsce w 2017 została N31 RESTAURANT&BAR z Warszawy a najlepszą karczmą w Polsce został Litworowy Staw z Białki Tatrzańskiej.
VIII edycja Poland 100 Best Restaurants jest pod każdym względem rekordowa.
Czas na liczby:
1141 – restauracji zostało odwiedzonych przez inspektorów
9 046 – ankiet zostało nadesłanych i dostarczonych przez ankieterów z oceną restauracji
19 319 – SMS wysłali fani dobrej kuchni
14 121 – głosów fani oddali na Facebooku na swoje ulubione restauracje
138 – nagród zostanie rozdanych podczas Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2018
MIEJSCE
Willa Poprad usytuowana jest przy drodze krajowej nr 87, która łączy Nowy Sącz z granicą ze Słowacją w Piwnicznej. Trudno nie zwrócić na nią uwagi, jadąc w stronę Nowego Sącza, czy Piwnicznej – Zdroju.
Kubatura budynku Willi Poprad nawiązuje do okresu międzywojennego. Elewacja szczyci się dużą ilością drewna, strzelistymi wykończeniem. Ornamenty są typowe dla willi z lat dwudziestych na terenie Doliny Popradu.
Urządzone w rustykalnym, nowoczesnym stylu wnętrza restauracji, jak i sali balowej w której mogą odbywać się różnorodne imprezy, konferencje, eventy, przyjęcia weselne i okolicznościowe tworzą malowniczą wiązankę architektury charakterystycznej dla regionów górskich z nowoczesnymi rozwiązaniami architektonicznymi w postaci szklanych witraży i nietuzinkowego, geometrycznego logotypu lokalu.
SALA BALOWA
W budynku znajduje się sala balowa na trzysta miejsc, w której mogą odbywać się różnorodne imprezy, konferencje, eventy, przyjęcia weselne i okolicznościowe.
Jej dużym atutem są antresole z wyjściem na balkony widokowe. W centralnym miejscu salę zdobi unikatowy witraż zaprojektowany przez krakowską pracownię. Niepowtarzalny charakter nadają drewniane wykończenia, a na zdobnym parkiecie nogi same zatańczą. Całość dopełniają drewniane stoły i bardzo wygodne krzesła. Awangardowe żyrandole, ręcznie wykonywane przez polską manufakturę, zachwycają kunsztem i rozmiarem, a wyspecjalizowany system klimatyzacji i wentylacji zapewni komfort gościom. Z sali balowej rozciąga się przepiękny widok na rzekę, zalesione tereny oraz ruiny ryterskiego zamku
RESTAURACJA
Największym atutem Willi Poprad jest kuchnia. Restauracja Willi Poprad zachwyca swym kameralnym wnętrzem i pysznym jedzeniem.
Wygodne siedziska i aromatyczna kawa sprawią, że nie będziesz chciał opuszczać tego miejsca. Punktowe oświetlenie nadają romantyczności, co sprawia, że to idealne miejsce na kolację we dwoje.
Kuchnia nawiązuje do okresu międzywojnia, a jednocześnie wykorzystuje najnowsze trendy kulinarne takie jak sous-vide czy slow food – połączenie tradycji i nowoczesności z wykorzystaniem lokalnych smaków.
Szef kuchni serwuje autorskie dania w niebanalnym połączeniu produktów najwyższej jakości, wiele z nich pochodzi od lokalnych dostawców. W karcie restauracji Willi Poprad znajdują się również dania sezonowe.
Celebracja cudownych chwil z najbliższymi – to zapewnia ta restauracja. Rodzinny obiad, kawa i deser z przyjaciółmi, romantyczna kolacja – tu życie nabiera smaku!
Wyjątkowość kuchni jest wynikiem kulinarnej pasji Szefa Kuchni Willi Poprad – Artura Pasonia.
PATRONAT: Małopolska Organizacja Turystyczna, Klub Szefów Kuchni, Euro-Toques Polska, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Dotychczasowi laureaci:
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE
2018 – ???
2017 – N31 RESTAURANT&BAR – WARSZAWA
2016 – AMBER ROOM – WARSZAWA
2015 – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA
2014 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
2013 – RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS – WZGÓRZA DYLEWSKIE
2012 – RESTAURACJA TAMKA 43 – WARSZAWA
2011 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA
NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE
2018 – ???
2017 – LITWOROWY STAW – BIAŁKA TATRZAŃSKA
2016 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2015 – NORDOWI MOL – CELBOWO
2014 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2013 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2012 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
2011 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ
SZEF KUCHNI ROKU
2018 – ???
2017 – Robert Sowa – N31 Restaurant&Bar
2016 – Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom Warszawa
2015 – Jarosław Walczyk – Restauracja Strefa
2014 – Adam Komar – Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich
2013 – Bartosz Budnik – Restauracja Romantyczna Hotel Spa Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
OSOBOWOŚC KULINARNA
2018 – ???
2017 – Robert Skubisz
2016 – Jarosław Walczyk
2015 – Karol Okrasa
2014 – Kurt Scheller
2013 – Robert Sowa
SZEF KUCHNI JUTRA
2018 – ???
2017 – Szymon Bracik
2016 – Marcin Przybysz
2015 – Tomasz Milewski
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU
2018 – ???
2017 – Monika Ignaciuk
2016 – Tomasz Purol
2015 – Patryk Dziamski
KUCHARZ MŁODY TALENT
2018 – ???
2017 – Paweł Salamon
2016 – Dawid Szkudlarek
2015 – Krzysztof Bielawski
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE
2018 – ???
2017 – Andrzej Jakomulski
2016 – Michał Kuter
2015 – Grzegorz Labuda
2014 – Joseph Seeletso
2013 – Jarosław Walczyk
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ
2018 – ???
2017 – Wojciech Harapkiewicz
2016 – Adam Chrząstowski
2015 – Magda Gessler
2014 – Jarosław Walczyk
2013 – Karol Okrasa
NAJLEPSZE TASTING MENU
2018 – ???
2017 – Szymon Bracik – Wodna Wieża – Pszczyna
2016 – Robert Skubisz – Restauracja Amber Room – Warszawa
2015 – Martin Gimenez Castro – Restauracja Salto – Warszawa
2014 – Rafał Wałęsa – Restauracja Sztuczka – Gdynia
IMPREZA KULINARNA ROKU
2018 – ???
2017 – „GOTUJ Z SERCEM” – KLUB SZEFÓW KUCHNI
2016 – Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent
2015 – L’ART DE LA CUISINE MARTELL – Zamek Ryn
NAJLEPSZY TELEWIZYJNY PROGRAM KULINARNY
2018 – ???
2017 – Polski grill – TVP S.A.
2016 – EWA GOTUJE – Ewa Wachowicz POLASAT Sp. z o.o.
2015 – OKRASA ŁAMIE PRZEPISY – TVP S.A.
2014 – TOP CHEF – TELEWIZJA POLSAT Sp. z o.o.
KSIĄŻKA KULINARNA ROKU
2018 – ???
2017 – Tomasz Jakubiak – Z miłości do lokalności
2016 – Rober Sowa – „KROK PO KROKU z Robertem Sową”
2015 – APETYT NA POLSKĘ
DEBIUT ROKU
2018 – ???
2017 – Restauracja Stara Wozownia – Mała Wieś / Restauracja Lwia Brama² – Wrocław
2016 – RAGU Pracownia Makaronu – Wrocław / Joseph’s Bistro & Wine – Warszawa
2015 – Restauracja KREW & WODA – Gdynia
2014 – Restauracja Salto – Warszawa
2013 – Restauracja Szeroka № 9 – Toruń
GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN
2018 – ???
2017 – Restauracja Atmosphere – Słupsk
2016 – Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn
2015 – Wodna Wieża Restauracja Steampunk