Łukasz Kaniecki, szef kuchni warszawskiej restauracji Tres Toros w Elektrowni Powiśle, znalazł się w elitarnym gronie 12 najlepszych kucharzy świata, którzy 20 września staną do rywalizacji w prestiżowym konkursie World Paella Day Cup 2025. To jedyny Polak, który zmierzy się w Walencji – miejscu narodzin paelli – z największymi mistrzami tego dania z całego świata.
World Paella Day Cup to najważniejszy na świecie konkurs poświęcony paelli, odbywający się w Walencji – miejscu narodzin tego kultowego dania. Co roku do finału trafia zaledwie 12 szefów kuchni reprezentujących różne kraje i kulinarne tradycje. W tym roku w tym gronie znalazł się Polak, co jest wyjątkowym osiągnięciem na kulinarnej mapie świata.
– To dla mnie ogromne wyróżnienie móc reprezentować Polskę w tym prestiżowym, międzynarodowym konkursie kulinarnym. Paella to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni hiszpańskiej, a możliwość przygotowania jej w Walencji, w gronie najlepszych szefów kuchni z całego świata, jest spełnieniem kulinarnego marzenia. Chciałbym, aby jak najwięcej osób towarzyszyło mi w tej drodze – zarówno podczas przygotowań, jak i konkursowych zmagań, które będę relacjonował w mediach społecznościowych – mówi Łukasz Kaniecki.
Paella Live Cooking w Warszawie
Zanim Kaniecki wyruszy do Hiszpanii, warszawiacy będą mogli spróbować jego interpretacji tego słynnego dania. 30 sierpnia w godz. 14:00-18:00 w restauracji Tres Toros w Elektrowni Powiśle odbędzie się specjalne wydarzenie Paella Live Cooking. Będzie to okazja, aby spróbować paelli przygotowywanej na żywo przez szefa kuchni, który kilka tygodni później stanie na wielkiej scenie w Walencji, rywalizując z 11 kucharzami z całego świata.
źródło: biuro prasowe White Star Real Estate
fot. biuro prasowe White Star Real Estate
oprac. H.Handkowska