Dla Jakuba to kolejny wielki krok do spełnienie zawodowego marzenia. Kilka lat temu szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie a dzisiaj pod okiem mentorów trenuje by jak najlepiej wypaść w Estonii. W przygotowaniach naszego kandydata bierze udział cały sztab ludzi, zaś w ścisłym gronie Team Poland znajdują się:
Jakub Kasprzak – candidate
Patryk Paczkowski – commis
Adam Chrząstowski – President /Jury member
Tomasz Purol – official coach
Dominik Brodziak – technical coach
Dorota Karwacka – promotion team manager
W ciągu dwóch dni konkursowych w Tallinie zaprezentuje się 20 krajów według następującej kolejności:
Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d’Or Europe odbędzie się w północno-wschodniej Europie. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji, Węgrzech i Włoszech przyszedł czas na Estonię, która pod koniec maja będzie gościła kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or. To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich zawodników przed Wielkim Finałem, który odbędzie się 26-27 stycznia 2021 roku w Lyonie.
Produkty z Estonii
Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno vege – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu vege.
Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze:
przepiórka przygotowana wraz z wątrobą i sercem (przygotowanie i interpretacja tematu są dowolne)
jajko przepiórcze
Poza obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał wykonać dwa sosy, co najmniej trzy dodatki oraz wpleść w danie coś od siebie, tzn. użyć składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju (mogą to być zapachy, smaki, produkty, przyprawy itp.).
– Przygotowania do europejskiego etapu konkursu Bocuse d’Or to naprawdę poważna sprawa. Wymaga to wielu wyrzeczeń, potu, łez, niezliczonej ilości treningów i naprawdę mnóstwo czasu by przygotować się na dobrym poziomie. Trenujemy praktycznie codziennie po kilka godzin i mam nadzieję, że to przyniesie zamierzone efekty – powiedział Tomasz Purol, oficjalny trener Team Poland.
Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.
www.bocusedorpoland.pl
Aut. Smarten PR / Bocuse d’Or Poland