Bacardi® Superior, Pages-Vedrenne Creme de Cacko (white), Marie Brizard Rosemary, Monin Fruit Smoothie Strawberry oraz świeży sok z limonki – to składniki mistrzowskiego drinka Marka Posłusznego. Polak wygrał w wielkim stylu Mistrzostwo świata w kategorii Flair. Drugie miejsce zajął Brytyjczyk – Thomas Dyer, a brąz przypadł Rosjaninowi – Sergyowi Bulakhtinowi. W tym roku po raz pierwszy została zastosowana nowa formuła przeprowadzenia konkursu klasycznego. Reprezentanci poszczególnych stowarzyszeń narodowych w wyniku losowania zostali podzieleni na dwunastoosobowe grupy w pięciu kategoriach: Before Dinner Cocktail, After Dinner Cocktail, Long drink, Sparkling drink i Fancy Cocktail. Zwycięzca z każdej grupy oraz mistrz w kategorii Flair wziął udział w gali „Super Final”, której zwycięzca – Takafumi Hamada – otrzymał tytuł „The IBA Cocktail of the Year 2011″. Swoją obecność potwierdziło 500 uczestników z ponad 60 krajów, ze wszystkich kontynentów, w tym 120 zawodników uczestniczących w mistrzostwach.