Tu będzie można poznać pomysłowość i kreatywność kucharzy z całej Polski, których kunszt będzie oceniać międzynarodowe jury. Inspiracji produktowych dostarczy natomiast ekspozycja. Nie zabraknie na niej liderów rynku, którzy co roku wprowadzają na rynek nowe rozwiązania mające na celu usprawnić pracę w kuchni czy też zbudować niepowtarzalną atmosferę lokalu gastronomicznego czy obiektu hotelowego.
Restauratorzy i szefowie kuchni muszą też pamiętać, że dla nich przeznaczona jest także ekspozycja targów Polagra Food. To absolutnie obowiązkowy punkt do odwiedzenia – miejsce prezentacji wysokiej jakości produktów spożywczych pochodzących z rodzimych firm, przygotowanych w odpowiedzi na oczekiwania konsumentów, oraz wyrobów powstających poza granicami naszego kraju, często egzotycznych, które mogą zrewolucjonizować menu.
Polagra Gastro i Polagra Food to również spotkania z ekspertami. Tych na pewno nie zabraknie w strefie Kulinarnego Pucharu Polski – będą tam komentować przebieg konkursu, ale nie zabraknie też rozmów o trendach w gastronomii, o polityce zero waste czy produktowych rozwiązaniach dla osób, które wykluczyły ze swojej diety produkty odzwierzęce. Młodsze pokolenie kucharzy z kolei będzie mogło posłuchać o potencjale jaki mają w sobie konkursy kulinarne, zarówno pod względem rozwoju zawodowego jak i wzmocnienia marki restauracji. O roli konkursów kulinarnych opowie m.in. Joanna Ochniak, ambasador Kulinarnego Pucharu Polski. Organizatorzy planują także kilka spotkań z cyklu „story of my business”, podczas których będzie można lepiej poznać kontrahentów, zwłaszcza nowe wejścia na rynku, ich realizacje i pomysły na przyszłość.
Targi Polagra Gastro / Invest Hotel odbędą się w dn. 30 września-3 października w Poznaniu, tradycyjnie jako część dużego bloku targowego obejmującego także takie wydarzenia jak Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food, Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech oraz Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania Taropak.